Att tänka på vid nyöppnat konto

Jag kom hem från jobbet idag efter en rätt tuff arbetsdag. Med tuff menas mycket att tänka på! Satte mig ner vid min laptop och började fundera på vad jag skulle skriva om på bloggen idag. Som en blixt från klar himmel (men så trist med gamla ordspråk), jag menar, som en kall bira en varm sensommarkväll på ute verandan, så ifrågasatte min flickvän hennes ”GAV” på Fingerprint…..

Vänta, vi tar det från början så ni förstår.

För er som inte har hängt med tidigare så lyder historien som följer. Min tjejs son fyllde 18 år för ett tag sedan. Han fick då i födelsedagspresent av oss ett konto på Avanza med aktier i H&M samt ett valfritt företag, han valde Swedbank som det andra.

I samma veva så ville min tjej också testa på det här med aktier så hon flyttade över en del besparingar från Swedbank till Avanza. Hon ville att jag skulle bestämma vilken aktie hon skulle börja spara i så jag föreslog H&M och så blev det. Hon köpte också en aktie i Fingerprint för skojs skull.

Idag skulle hon kolla hur det hade gått med hennes investering och ropade då från soffan (det var här jag började inlägget), att det var något galet med hennes GAV. När jag kikade på hennes konto såg det ut som nedan…

Maria

 

Mycket skumt GAV på Fingerprint tyckte vi, 415 kronor. Men aktien var ju inte i närheten av de siffrorna när hon köpte, så jag började kolla upp det där. Efter ett tag kom jag på att det måste vara Courtageklassen som var fel, vi hade glömt ändra den när min tjej startade kontot. Hon hade ju fel start Courtage medium vilket innebär att hon betalar 65 eller 69 kr eller något sånt minst vid varje affär. Det är ju svårt att låta bli att tro att det finns en lite baktanke från banken Avanza där, vi gjorde nog den missen de vill att många ska göra misstänker jag. Jaja, så kan det gå

Med facit i hand betalade hon alltså 20% i Courtageavgift på hennes första aktieaffär! Nu har vi i alla fall fort som satan ändrat hennes courtageklass till mini. Typiskt 🙂

Jag fick också lära mig en ny sak som jag inte visste nämligen att Courtageavgiften läggs på inköpspriset, alltså mitt GAV. Visste ni det?

7 reaktion på “Att tänka på vid nyöppnat konto”

 1. Man ska ju räkna in allt man betalade för aktien oavsett vart pengarna gick så jag tycker det är rätt. Surt att courtaget var så fel dock. Undrar om Avanza skulle kunna tänka sig att vara schyssta mot en ny kund bara för att de ska bli mer aktiva framöver?

  Men i alla fall, har man vanlig aktiedepå så är det bra att tänka på att courtaget räknas in i inköpspriset när man räknar ut hur stor vinst eller förlust man ska skatta/kvitta. Annars får man skatta på courtagpengarna vilket vore sorgligt.

  1. Tjena Danne!
   Jo drömma kan man ju alltid! Jag misstänker att jag är alldeles för lågprioriterad som kund för att jag ska kunna få Avanza att ge tillbaka lite av Courtaget. Men man skulle ju alltid kunna försöka iofs….hmmm. Kanske ringer Avanza i morrn, GE TILLBAKA VÅRA 60 SPÄNN annars plockar jag ut en halv miljon från er. Haha varför inte…..

 2. Om man alltid köper aktien för 100 kr till exempel så kommer alltid inköpspriset vara 100.25 kr, det tickar aldrig uppåt. ”GAV” eller genomsnittligt anskaffningsvärde tänker jag är vad man gett för att få äga aktien. Många nätmäklare har ju courtage då till exempel för det, så för mig så passar inköpspriset bra som GAV.

  Är man med i en nyemission så betalar man inget courtage och då påverkar ju inte GAV till exempel. Men man får göra sin egen bedömning tänker jag, så länge man köper billigt säljer dyrt och cashar in utdelning på vägen. 😉

 3. På Avanza funkar det så att inköpspriset uppdateras under natten. Köper man till exempel den 1a för 100 kr så står det 100 kr som inköpspris fram till natten (midnatt kanske? aldrig kollat de) och så står det sedan 100.25 kr den 2a och framöver om man har Avanza Mini som courtage-klass. Hoppas det rätar ut några frågetecken =)

  //D U

  1. jamen det var precis det jag märkte, alltså att Courtaget las på inköpspriset i aktievyn. Det visste inte jag.
   Jag trodde bara att Courtaget registrerades under transaktioner. Ja ja det e ju en lite grej men ändå kul att veta.
   Om man både köper och säljer samma aktie med jämna mellanrum så kan man ju inte räkna inköpspriset som ”GAV”. Det stämmer ju inte då längre tänker jag….visst tänker jag rätt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *