Dax för fredagsfilosofi

Hej!

barn

Eftersom att det är fredag idag så tänkte jag prata om ett superkul ämne, nämligen risk och risktagande. Jag vill gärna resonera kring hur jag tänker om risk. Jag har ju tidigare nämnt att jag är lite filosofisk ibland och detta inlägget är lite mer åt det hållet. Kommentera gärna om du har synpunkter, eller låt bli om du vill! Nu kör vi!

Jag tror att de flesta i grunden generellt vill utsätta sig för så lite risk som möjligt. Det ligger liksom i sakens och ordets natur. Den allmänna betydelsen av ordet risk är sannolikheten för att något  klippaoönskat ska inträffa, vem vill det? Ingen vill ju att oönskade saker ska hända, eller hur?  Den korrekta definitionen av risk lyder att  risk innehåller två huvudkomponenter: sannolikheten för en oönskad konsekvens av en händelse samt konsekvensens storlek. Hur kan man tänka kring det då?

1: Sannolikheten för en oönskad konsekvens kan ju till exempel exemplifieras genom att ta ett beslut som handlar om jag ska passera vägen eller inte när jag går till Ica. Passerar jag vägen ökar ju risken markant med att jag blir påkörd av en bil, klart som korvspad. Så varför ska jag då göra det? Jag kan ju bli påkörd av en bil.

2: Med konsekvensens storlek bör man ta i beaktande för vad som händer ifall bilen från resonemanget ovan faktiskt kör på mig. Lämnar det mig oberörd? Blir jag lätt eller svårt skadad eller kommer jag att dö?

Har jag  kommit på tanken att jag kanske ska gå på Ica så har jag tvingat mig själv till att ta ett beslut. Antingen går jag på Ica eller så gör jag inte det. Det beslutet grundar jag på en hel mängd olika faktorer. För att kunna ta ett välgrundat beslut så måste jag ta hänsyn till vissa riskfaktorer såsom  tex: Är det ljust eller mörkt?, Har jag reflex?, Finns det övergångsställe?, Vad är hastighetsgränsen?,Är det en trafikerad väg osv. Dessa riskfaktorer vägs helst sonika mot belöningen som det innebär att gå på Ica. Hur sugen är jag egentligen på godis ikväll? Eller hur viktigt är det att handla socker idag? Allt detta ovan skrivna kan tillsammans sammanfattas i 2 ord enligt mig. Nämligen kalkylerat risktagande.

Kalkylerade risker betyder för mig helt enkelt att vara förberedd på vad som kan hända utifall att det händer. Inte svårare än så! Dessutom tycker jag att alla människor har en rättighet och en skyldighet att välja vilken risk man vill ta i livet, det tror jag de flesta klappatycker. Det kan vara tex: Brukar du alkohol eller tobak?, Äter du skräpmat ofta? Åker du slalom? Tränar du kampsport? Rider du? Kör du bil, Investerar du i aktier eller ska du gå på Ica? Jag tror att de enda personerna som i vårt samhälles ögon har mandat efter normen att bestämma den här typen av frågor åt andra är föräldrar som uppfostrar sina barn, de har rätt att lägga sig i.

Om ni är överens med mig om att risktagande i grunden innebär att vara förberedd  vad som kan hända utifall att det händer så kommer ni förmodligen hålla med mig i resten av mitt följdresonemang. Per automatik innebär det att ni som inte håller med mig kommer att ha svårt att se följande samband.

Är man väl förberedd på vad som kan hända finns ingen anledning till oro eftersom att oro  till stor del beror på att man inte vet vad som ska hända enligt mig. Slipper man vara orolig så undviker man ofta stress. Stress i sin tur leder ofta till att man tar motsatsen till välgrundade beslut, alltså dåliga beslut, vilket ofta leder till ett oönskat resultat eller konsekvens och där är vi tillbaka där vi började.

Svaret på frågan hur undviker vi att ta risker? besvaras med, det går inte, man måste ta risker. Ja,men hur undviker jag onödiga risker?besvaras med att ta för vana att ta kalkylerade risker. Men vad är kalkylerade risker? Då är mitt tips att läsa detta inlägg igen 🙂

Slutsats!

Vad som är en risk är för alla olika, en uppenbar risk för en person kan mycket väl vara en möjlighet för en annan. Skulle du vilja åka roddbåt med 200 andra personer över Atlanten, specialerbjudande idag? Betala endast allt du äger så får du åka med? Tror ni många svenskar skulle hoppa på? njaaae, jag tror inte det. Att bedöma risk kan endast göras individuellt och beror på olika faktorer så som grad av belöning, förutsättningar, handlingsutrymme och befogenheter. Ingen kan avgöra en risk åt någon annan, däremot kan man ha en egen åsikt.

Väljer du att investera på börsen så tar du helt klart en risk, det råder det ingen tvivel om. Hur du däremot bedömer den risken är helt upp till dig. Lycka till med dina investeringar och trevlig helg!

 

 

2 reaktion på “Dax för fredagsfilosofi”

  1. ”Ingen risk, ingen fisk!”
    Det fick jag lära mig när jag var yngre och tvekade att kasta för nära vassen eftersom jag inte ville bli av med draget 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *