Om Fingerprint igen…

Hej!

Avnu

Jag fick tidigare en intressant kommentar från en kille som heter Christer. 

Kollar in på din blogg lite då och då eftersom den dyker upp i blogglistan på en av de bloggare jag följer dagligen. Det känns som att du i grunden har en mycket sund och långsiktig strategi, men att du ibland ifrångår denna, vilket kan få ganska otrevliga konsekvenser. Jag tänker givetvis på det relativt stora procentuella belopp du investerat i Fingerprint, en aktier som står ut från de andra i din portfölj. Kan inte heller låta bli att göra en koppling till din pokerkarriär, där jag gissar att du gick iväg från din ursprungliga strategi/bankroll mgmt för att gå upp och skotta på högre nivåer och på relativt kort tid förlora allt du spelat in på 1000-tals timmar. Kan det vara värt att definiera en tydlig strategi och följa den till 100%? Kanske reservera en viss summa för spekulation?

Annars kul blogg och lycka till med målen!

/Christer

 

Tycker har han framför en del kloka åsikter och jag tänkte att det kan vara värt besvara i ett separat blogginlägg. Vill ni fördjupa er lite i hur jag ser på risk överhuvudtaget har jag skrivit om det i ett separat blogginlägg för ett par dagar sedan.

Till att börja med så håller jag faktiskt med Christer i det han säger. Jag kan också tycka att ett bolag som Fingerprint känns lite malplacerat i min annars rätt så defensiva portfölj. Tittar ni tillbaka på lite äldre inlägg som jag skrivit så har jag även hintat om att jag inte tänker satsa på några förhoppningsbolag överhuvudtaget. Här kan jag bara konstatera att människan är en komplicerad varelse som inte alltid vare sig tänker eller agerar rationellt, jag är inte annorlunda. Dessutom tror jag att Christer har en poäng också när han nämner mitt tidigare pokerspelande, jag har ju en gamblingådra i mig utan minsta tvekan. I mitt fall gäller det bara att försöka kontrollera den, vilket inte alltid är så lätt.

Om vi börjar med min strategi så är den inte helt klar än vilket jag försökt förklara tidigare. Vissa saker har jag helt klart för mig medan andra saker rör sig lite i gråskalelandet. Ska jag vara riktigt ärlig så  har jag faktiskt bara en enda punkt i min strategi som jag håller mig till 100%. Det är att jag satsar både på aktier och fonder. Jag har bestämt mig för att hur sugen jag än blir på att plocka ut pengar från fonderna för att satsa på aktier så kommer jag inte att göra det. I gråskalelandet rör sig frågor som hur många utländska aktier ska jag ha? Hur många aktier totalt ska jag ha? Finns det någon bransch som för mig är tabu? Hur ska jag agera vid en krasch? Hur ska jag förhålla mig till mitt aktiesparande under sommarmånaderna och främst surmånaderna augusti och september framöver? Hur mycket av mina totala tillgångar vill jag ha investerat på börsen och så vidareMen i min investeringsplan så ingår att jag ska ha en tydlig strategi färdig innan sista december i år. Givetvis kommer jag presentera den här på bloggen.

När det gäller hur stor andel jag har investerat i Fingerprint så följer jag ungefär de riktlinjer som jag har satt upp för mig själv tidigare i min oredigerade strategimall. Någonstans mellan 5-10 % av mina totala tillgångar vill jag ha placerade i högre risk med möjlighet till bättre avkastning. När jag först investerade i Fingerprint så satte jag in ungefär 10% av mitt investerade kapital på Avanza. Sedan dess har värderingen på fingerprint gått upp och motsvarar i skrivande stund ungefär 20% av mitt kapital. Stiger aktien upp till någonstans mellan 500/550kr ( 457 nu)  så kommer jag att sälja av allt innehåll och låta någon annan ta över stafettpinnen. Någon undrar säkert varför jag ska sälja om jag verkligen tror på bolaget och produkten. Svaret på det är att jag tycker att det är ganska jobbigt att jag känner måste följa aktien så pass noggrant nu. Jag vill hellre kunna luta mig tillbaka ett slag utan att jag måste logga in på Avanza 45 ggr per dag för att kolla kursen.

Definiera en tydlig strategi och följa den till 100% ?

Jag förstår mycket väl meningen och syftet med att förhålla sig till en strategi på det sättet. Jag kan hålla med om halva delen av meningen definiera en tydlig strategi, det tycker jag absolut att man ska göra. Följa den till 100% tror jag inte är en bra ide. Inte för mig i alla fall. Anledningen om jag gör det är att jag riskerar att sluta söka efter andra och kanske bättre alternativ. Då riskerar jag ju att stanna i min utveckling och det vill jag ju inte. Ingen strategi är så bra att den inte kan utvecklas och förfinas är min utgångspunkt.  Däremot så tycker jag inte att man ska avvika allt för mycket från sin strategi för då riskerar man nog att tappa bort sig.

När det gäller min investering i Fingerprint så var det verkligen inget lätt beslut ta. Jag funderade faktiskt i princip varje dag i typ 5 månader innan jag gick med. För 5 månader sedan ville jag inte inte investera i bolaget men mycket har hänt sedan dess. Fingerprint har kunnat redovisa konkreta och fina försäljningssiffror och nu senast meddelade de att sensorn finns i Microsofts kommersiella nya surfplatta Pro 4. I brist på kompetens så överlåter jag värderingen av bolaget till någon annan då det inte är min starka sida. Men jag ser visionen, jag gillar produkten, jag förstår marknaden och tror behovet finns. Framförallt ser jag en god möjlighet att tjäna pengar vilket får ses som den främsta anledningen till min investering. Framtiden får utvisa om jag hade rätt…

Detta inlägg ska absolut inte ses som en köprekommendation i Fingerprint, för det är det inte. Ni som blir intresserade av bolaget bör först läsa på ordentligt. Särskild fokus bör läggas på riskerna i att investera i den här typen av bolag. För att få andra synpunkter än de jag lämnat i detta inlägg så kan ni läsa gottodix inlägg om Fingerprint, han är en klok man som skriver i objektiva ordalag. Clas Hemberg på Avanza är också en person ni kan googla på om ni vill veta mer om riskerna med en investering i Fingerprint. Han har skrivit mycket.

Lycka till med era investeringar!

 

 

 

3 reaktion på “Om Fingerprint igen…”

  1. Du skulle kunna sälja lite och behålla lite? En sån där ”vinsthemtagning” som de brukar kallas. Jag har aldrig gjort det själv fast jag kanske borde, men det låter som ett tillfälle då det är värt att säkra upp en del av vinsten.

    1. Kloka ord, kloka ord Daniel. Det är nära att jag tar dig på orden nu….bara en liiiiiiten uppgång till 🙂

  2. Du verkar ungefär ha kommit lika långt som mig gällande strategi, fokus är för mig stabila utdelningsaktier men möjligen någon procent mer gambler.

    Har nu gjort en ny hemsida så jag kör på bägge då jag tröttnade på att de aldrig blir klara med funktioner som möjligheten att kommentera för icke medlemmar och blev lite orolig för vad som händer med innehållet på bloggen om sidan skulle läggas ner. Detta är ju ändå min dagbok som jag vill se tillbaka på! http://www.sparaforlivet.blogspot.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *