Preferensaktier….vara eller icket vara?

Hej!

NU

Jag har funderat en del på det här med preferensaktier. Till en början så gillade jag dessa väldigt mycket och såg ett innehav av preferensaktier som ett bankkonto ungefär med en räntesats på mellan 5-8%  vanligtvis, (Ex: Akelius pref ca: 6,5% i skrivande stund). Tanken att tanka preferensaktier låg ju nära till hands om man på ett enkelt sätt jämför det med ett bankkonto som ligger runt 0,5% ränta det är ju en jäkla skillnad i avkastning.

Så en av de första tankarna jag hade var att investera rätt stora kapital i preferensaktier för att få en ”säker” avkastning på dessa. Jag lärde mig också att preffar skulle köpas in lägre än sin i förväg bestämda inlösenkurs. Så om företaget bestämde sig för att lösa in preffarna till ett högre värde än jag anförskaffade dem, så borde jag ju tjäna pengar tänkte jag. Det kändes som rätt hög avkastning till rätt låg risk. Men hög avkastning till låg risk visste jag i verkligheten rimmade illa, så jag kollade upp preffar lite extra.

Den största risken som jag ser det med preferensaktier är att räntorna helt plötsligt stiger. Just nu ser det ju verkligen inte ut som att det är nära till hands och jag vet faktiskt inte hur snabbt det kan gå om det väl händer. Dock tycker jag att man som stor ägare av preffar bör hålla ögonen på stigande inflation, ökade reallöner och ökad sysselsättning vilket är några exempel på indikatorer för stigande räntor. Det jag säger är att stiger räntan så sjunker värdet på preferensakter….fort.

Följande logiska samband såg jag som risken med preffar.

Räntan stiger till låt oss säga 4% som var faktum för ca 10 år sedan i Sverige. Givetvis motiverar ju inte det direkt ett köp av Akelius pref med en ränta på 6,5%  med betydligt högre risk. Stiger räntan så störtdyker kursen på preferensaktier. Är man inte vaksam och alert skulle flera års intjänad avkastning kunna gå förlorad. Enda sättet att på något sätt komma förbi detta var som jag såg det att köpa preffar under inlösenpris och äga dessa tills inlösen eller till dagen jag dör. Dock kom jag till slutsatsen att jag inte hade lust att binda mig vid det avtalet för en ränta om drygt 6% per år. Då kunde jag ju lika gärna satsa pengarna i en indexfond och med största sannolikhet ligga runt 8% avkastning per år. Eller kanske avvakta ett par år och om möjligt sätta in pengarna på ett sparkonto till 4-5% ränta utan risk.

Så slutsatsen för mig blev att inte satsa särskilt stor del av mina investeringar på preffar. Dock vill jag ju gärna smaka på den kakan också så några har jag ju, mest med tanken att riskkorrigera och diversifiera min portfölj.

Hur tänker du när det gäller preferensaktier?

 

 

 

6 reaktion på “Preferensaktier….vara eller icket vara?”

 1. Intressant inlägg, trots att jag gillar utdelande bolag så har jag inte varit speciellt lockad av preffar. Tror att det beror på mer känsla än matematik i realiteten. Gillar inte riktigt upplägget med pref aktier i svenska bolag eftersom man blir någon form av ”andra klassens” aktieägare och samtidigt ”andra klassens” obligationsägare. Själv investerar jag gärna i högutdelare men vill var jämställd med alla andra aktieägere och föredrar då t ex REIT upplägget i USA/Kanada.

 2. Du gav mig lite ”aktieångest” med det här inlägget.
  Jag har börjat köpa på mig tre olika preffar och tänker nog fortsätta att ligga ungefär 30% i preffar ett tag till.
  Som du, så tror jag att det kommer att dröja innan räntan ökar något betydande och jag skulle gott och väl kunna tänka mig att äga de preffar jag köpt så länge att de till slut gett mig 100% tillbaka. Det svider inte så mycket när jag tänker så, även om pengarna kanskehade kunnat användas bättre när man sen har facit i hand om 10-20 år…

  1. Tjabba!

   Tror inte du behöver ha någon ångest. Jag tror preffar är väldigt tryggt att äga ett par år till och jag skulle faktiskt trots mitt inlägg kunna öka något i nuläget. Jag tror vi får se låga räntor många år till. Jag skulle i nuläget också kunna ligga 30% preffar men då skulle jag vara väldigt observant på omvärlden och snabbt sälja av om jag anade räntehöjningar.

 3. Akelius borde ju vara hyfsat safe men som du säger så tror jag att kursen kommer att åka rätt rejält när räntorna höjs. Men i värsta fall får man sitta kvar i båten till räntorna går ner igen och under tiden tanka på så att utdelningen ökar så länge som man är nöjd med ca 8-10 %. Men ska man köra Preffar skulle jag nog satsa på ”säkra bolag” alternativt väldigt små innehav i mer osäkra preffar.

 4. Jag tänker egentligen ganska lika som med vanliga aktier. Jag vill ha en liten skvätt av varje, men med mest vanliga aktier för att få ta del av utdelningstillväxt. Men det som jag tänker då är om priserna skulle sjunka så är det bara att snitta ner sig, högre ränta ger ju mig fler preffar för pengarna. Vissa preffar har ju också tydliga tidpunkter då de kommer lösas in (SAS till exempel), så där förväntar jag mig att den kommer träffa sin inlösenkurs ett tag innan.

  1. Det är skönt att man kan ha lite olika syn på saker och ting. Det finns nog flera alternativ som kan lyckas.

   Det är sant att du får fler preffar för pengarna. Men utdelningen på preffarna är ju fortfarande 5 kronor, det ändras ju inte automatiskt. Det funkar ju inte som direktavkastningen på en vanlig aktie när kursen sjunker. Så frågan är om man vill sitta med ett stort innehav preffar och hoppas på att räntorna sjunker igen jag vette fasen om det känns så lockande.

   Dessutom är ju konkurransen ganska hård på preffmarknaden nu, annars gissar jag att tex akelius pref hade stått högre i kurs nu med tanke på fundamenta och rådande ränteläge.

   Så tänker jag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *