Lite tankar om lite allt möjligt

Hej

Jag börjar med att säga att jag måste dra ner på bilderna lite på bloggen. Det segar ner för mycket så förvänta er något lägre frekvens av det framöver. Raderar jag bilderna från plattformen så raderas de också från bloggen, så vissa av mina gamla inlägg där jag raderat bilderna ser lite konstiga ut nu. Men skit i det….

Rapportsäsongen är snart  över och många bloggare har sammanfattat och redovisat resultaten. Jag kan bara konstatera att det blev bättre än vad jag hade trott under sensommar och tidig höst då molnen tornade sig väldigt mörka. Investerarna verkar ha återfått tron på marknaden, i alla fall kortsiktigt och Kina oron verkar ha lagt sig något. En annan faktor har ju varit rädslan för om räntan i Sverige och USA ska höjas och vad som ska hända i såna fall. Jag känner mig lite lugnare nu då en räntehöjning känns lite inprisad i marknaden. Nu är jag ute på lite djupt vatten kanske men jag tror inte den enskilda faktorn skapar jättepanik ändå på börsen om det skulle hända, vi får se.

Rapporten från Fingerprint släpps i morgon, det kommer bli spännande att se hur marknaden reagerar. Den kan lika gärna sjunka 30% eller öka 60%, eller tvärt om. Det har den ju redan gjort helt utan anledning. Läste också att Cadian eller vad de heter helt har löst sin blankningsposition i Fingerprint idag, det säger ju nånting tycker jag. De tror alltså på uppgång i aktien och där är vi faktiskt överens. Kortsiktigt dock tror jag på volatila rörelser men på några månaders sikt uppgång.

Utdelning inkom idag från Atlas Copco (234 kr), härligt, härligt. Med det har jag hittills i år totalt fått in 594kr i utdelning.  Nu i år hinner jag få så pass få utdelningar så jag kan hålla bra koll och skriva upp dessa. Nästa år när jag kommer att vara med hela året och förmodligen kanske köpt in några fler bolag så kan det bli lite knepigt att hålla reda på alla utdelningar, jobbigt att föra in dem manuellt en och en som jag gjort. Max om utdelning bloggaren har skrivit om hur du lätt kan föra över från Avanza till ett Excel ark med några knapptryck. En pedagogisk och användarvänlig manual från hans blogg för detta ändamål hittar du här. Den kommer jag börja använda mig av nästa år tror jag.

Mina tankar nu!

Jag funderar på att köpa in mig lite försiktigt i mer biometri aktier, typ Next, precise biometric och dom där. Det känns ju som branschen har riktigt luft under vingarna nu, som spelbranschen hade för ett par år sedan (och fortfarande har). Funderar också på om Unibet skulle vara något för min portfölj. Jag är ändå lite tveksam till branschen så här får vi se. Funderar på om guld, Olja eller andra råvaror kan vara något att satsa på nu och äga några år. Det är många fler tankar jag har men de sparar jag till ett annat inlägg.

Jag tror att vi kommer att få se en nedåtgående trend och fallande börs i framtiden. Det kan dröja något år och det kommer att guppa upp och ner förstås men jag tror trenden är på nedåtgång på lång sikt på börsen nu. Varför jag tror det beror på så många faktorer att jag inte orkar sammanställa dem här, jag hoppas ju att jag har fel. Mitt problem med att jag tror det är att jag inte har någon strategi för hur jag ska hantera en flera år lång nedgång av börsen, hur fan gör man då? Det hade jag inte tänkt mig.  Bara att köpa mer och mer antar ja, kanske inte för fort och för mycket tänker jag utan satsa lite under lång tid. Såja nu har jag utarbetat en strategi med för det scenariot också, perfekt, då var det klart. Nu kan man sova gott!

Lycka till med era investeringar!

 

4 reaktion på “Lite tankar om lite allt möjligt”

 1. Tjena!

  Härligt att man tänker olika, då utvecklas man.

  Jag antar att du tänker på vad jag skrev i slutet om en potentiell lång nergång på börsen!? Hur jag kommer att agera och att jag hoppas på en långsiktig uppgång istället för nedgång. Om jag får välja antingen en nergång eller en uppgång på börsen på en 10 års period så väljer jag hellre upp än ner. Hur tänker du? Min investeringshorisont ligger på 10-15 år med min nuvarande stratgei. För mig får gärna börsen hypotetiskt stiga hela tiden under dessa 10 år, helt klart, Jag skulle inte klaga.(nu kommer den ju inte stiga hela tiden).

  Men jag köper gärna in mig i stabila bolag under rekyler ändå!

  1. 10 årsperiod, jo jag har längre horisont men ok.. Vi bör vara överens om att det är lika osannolikt att börsen går oavbrutet upp, som oavbrutet ned under 10 år. Samt att det är mer sannolikt att den om 10 år står högre än den gör idag. Du är alltså nettoköpare under 10 år, därefter vill du göra exit. Förklara för mig hur uppgång nu hjälper dig?

   1. Jag kan inte förklara det som nettoköpare eftersom att det per defination betyder att jag köper mer än jag säljer under persioden. I en hypotetisk situation med att börsen skulle stiga om en 10 års period och jag köpte under rekyler nedåt men på en alltjämt stigande börs så ser jag……förtjänst, vad annars? Skulle börsen stiga våldsamt under en 10 års period kanske jag nått mitt mål och och placerar mina 6 mille någon annan stans, i nån lite fegare placering. Jag kanske tänker fel men så tänker jag!

 2. Jag förstår inte alls hur du tänker? Ursäkta, men det är ju tvärtom-tänk. Om du tänker netto-köpa regelbundet så är ju nedåtgående börs fördelaktigt. Köp i en stigande börs gör att den förväntade avkastningen sjunker. För en utdelningsinvesterare är det ännu mer sant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *