Del1: Börsprodukter och annat

Hej!

Det blir lite köp för mig just nu därför måste jag ju hitta på något annat att gaffla om här på bloggen. Kan vara värt att kolla på lite olika börsrelaterade ämnen och gå igenom dessa lite ytligt. Det jag skriver om nedan kan jag själv väldigt lite om och skriver mest för att lära mig själv mer (ja jag kommer googla allt jag skriver om i detta inlägget). Förhoppningsvis kan vi lära oss något tillsammans, då kör vi!

Inlägg 1! Om diverse börprodukter

Först måste man förstå vad index är för att fatta nånting. Ett aktieindex används för att visa värdeutvecklingen för ett sammansatt antal aktier över en tidsperiod. ”OMX30” till exempel, mäter hur aktiekurserna har förändrats för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, Det finns massor av olika index och de kan vara sammansatta lite hur som helst så det gäller att ta reda på vilka företag och branscher som ingår i ett index för att förstå vad som påverkar samma index

Vad är bull och bear certifikat  för något?

Jag skulle kunna skriva något i stil med att emittenten av certifikatet ”hedgar” sig mot förluster via derivat….nej tack, den typen av språk lämnar jag till proffsen. Jag gillar enkla förklaringar som folk förstår, åtminstone som jag förstår 🙂

Bear kommer från engelskans björn och betyder enligt börstermer (wikipedia) att trenden på marknaden är ner, alltså att index sjunker. Bull betyder det omvända, alltså att marknaden stiger, eller att index stiger.

Hävstång behöver man också förstå, vad är det egentligen?: 

Det viktiga att förstå med hävstång är att om du har en produkt (fond tex) med en hävstång på 100% så innebär det att om börsen stiger 1% på en dag så stiger avkastningen med 2% under samma dag. Likadant minskar den med 2 % om börsen backar med 1%. Värdeutvecklingen förstärks alltså både i upp och nergångar.

Man säger att bull och bear certifikat är en börshandlad hävstångsprodukt. Det en investerare som satsar på bull eller bear certifikat gör är att spekulera i om det blir upp eller nedgångar i index, aktier eller råvaror. Ex: Satsar du på ett bull certifikat (index stiger)kopplat till olja, exempelvis med 2 ggr daglig hävstång (100%) så innebär det att om priset stiger 2% en dag så stiger bull certifikatet med 4% under samma dag. Samma sak gäller för bear certifikatet (marknaden sjunker) fast man ”bettar” på att marknaden ska sjunka.

Summa sumarum är att investeraren har större potential att tjäna pengar men dock till en högre risk. 

Personligen så har jag hittills inte överhuvudtaget ens tänkt på att investera i en liknande produkt. Varför jag inte har det beror på framför allt 2 saker….

  • Jag vill inte spela totalt lotto på börsen
  • Jag gillar inte riktigt ”påhittade” produkter, det finns liksom ingen substans (som jag kan förstå i alla fall).

Därför undviker jag dessa produkter nu och jag tror faktiskt även i framtiden. Möjligtvis att jag kan testa på för skojs skull för nån % av min portfölj, men det blir låååååångt senare, det törs jag lova.

Nedan kan du se en kort förklaring till bear och bull cert!

3 reaktion på “Del1: Börsprodukter och annat”

  1. Mmm, samma här, kommer nog inte beblanda mig med hävstångsprodukter tror jag. Men man ska aldrig säga aldrig har ja lärt mig 🙂

    Tänkte skriva lite om ETF:er nästa gång. Det känns lite mer lockande för mig att fundera på. Dock inte än, jag får också se vad jag kommer fram till i det inlägget 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *