Del 2: Börsprodukter och annat

Hej!

Börsen och mina investeringar fortsätter att leva sitt eget liv utan att det blåser särskilt mycket nånstans. Jag har inte gjort några större köp sedan den 28 Oktober då jag köpte in Fortum Oyj i portföljen. Därför fortsätter jag min serie där jag skrapar lite lätt på ytan på olika börsrelaterade ämnen. Tanken är att ni som är helt nya ska få en lite inblick av vilket utbud som finns samlat på börsen. Dessutom är det också ett bra sätt för mig att läsa på lite om olika produkter. OK då kör vi igen, denna gång blir det….

Intro ETF:er

ETF står för ”Exchange Traded Fund” och kan översättas på svenska till en börshandlad fond. Men för att kunna hänga med så måste du först förstå vad en vanlig fond är för något. Så kort om det först…

Vad är en fond?

Först och främst finns det flera olika typer av fonder. Några av de vanligaste är räntefonder, aktiefonder och blandfonder. Jag kanske går igenom vad dessa är i ett senare skede, men just nu struntar vi i det utan tittar bara på vad en fond är för något. En fond är en portfölj med olika typer av värdepapper, till exempel aktier eller obligationer. När du handlar en fond så köper du egentligen en liten del av fondens tillgångar. Fonden följer en inriktning som har fastslagits på förhand, 1 eller flera fondförvaltare arbetar med fonden så att den ska genera så bra avkastning som möjligt för sina ägare. För sitt arbete med fonden så tar förvaltarna ut en avgift, fondavgift/förvaltningsavgift. Fördelen med en fond är att du automatiskt direkt får riskspridning i din investering. Köper du aktier så blir du delägare i ett företag medan du när du köper fonder får tillgång till en hel portfölj av företag, det kan vara allt mellan 15-500 företag, beroende på vilken fond du valt.

Jag tillexempel har ju valt att månadsspara 3000 kronor direkt från min lön fördelat på 12 stycken olika fonder. Dessa tänker jag knappt på att jag äger i dagsläget, vilket kan vara ganska skönt.

Viktigt att veta: 

 • När du köper och säljer fonder så är det vanligt att det tar dagar innan affären går igenom. Det kan till och med ta veckor för vissa fonder.
 • När du handlar fonder så tas det (normalt) inte ut någon courtageavgift, istället betalar du en förvaltningsavgift.
 • Det absolut vanligaste är att utdelningen från företagen återinvesteras i fonden. Du får alltså ta del av utdelning även som fondägare, du får den inte i likvider dock som du får med aktier.
 • Fondernas avgifterna kan variera kraftigt men ligger vanligtvis mellan 0,5-2,5% beroende på fond och mäklare.
 • Fonder kan vara i princip riskfria eller högrisk, du väljer.

 

Ok, nu har du lite koll på vad en fond är, då hoppar vi över och kollar vad en ETF är…

ETF

En ETF är fond som handlas på börsen i realtid på samma sätt som en aktie. Beroende på vilken ETF du har valt så ska den följa eller återspegla ett visst index. Det betyder att skulle du köpa en ETF som följer OMX30  index till exempel (de 30 mest omsatta aktierna på börsen) så skulle värdekurvan i ETF:en helt enkelt försöka följa den kurvan i OMX30. (Nu vet inte jag om det finns någon ETF som följer OMX30 just, du får googla det själv om du vill veta :). Det är förvaltarens uppgift att se till att den följer index.

Eftersom att ETF er (oftast) återspeglar index så behövs det inga aktiva förvaltare som ska värdera och välja ut vilka värdepapper som ska generera bäst avkastning över tid. Det enda förvaltarna behöver göra är att se till att innehaven i fonden återspeglar det valda indexet. Detta blir då passivt förvaltade fonder och kan jämföras med tex Avanza Zero som nästan slaviskt följer utvecklingen i OMX30.

Skillnaden mellan en ETF och en traditionell fond…

 • ETF:er handlas på börsen i realtid och pendlar upp och ner i värde under dagen, precis som en aktie. / Traditionella Fonder däremot prissätts oftast bara en gång per dag, samma pris hela dagen alltså.
 • ETF:er har lägre kostnader i och med att de är indexfonder, det behövs alltså inga aktiva förvaltare.
 • ETF:er är relativt förutsägbara på så sätt att den rör på sig på samma sätt som den marknad den följer.

Värt att tänka på…

 • Som sparare köper du utvecklingen av fonden, inte de fysiska värdepapperen
 • Kostnaden ligger på ungefär 0,25% i snitt, dyrare för aktierelaterade ETF:er (0,40%) jämfört med ränterelaterade (0,17%) Jämfört med traditionella fonder är det alltså mycket billigare.
 • ETF:er lämnar oftast utdelning 1 gång per år, (ränte ETF:er ibland varje månad)
 • Det går att månadsspara utan Courtageavgift på Nordnet idag vilket är väldigt bra.

Det viktigaste av allt att vara medveten om du blir intresserad av att investera i ETF:er (enligt mig).

 • Många ETF:er har en inbyggd hävstång i investeringen. Det innebär att du får en extra utväxling på alla kursrörelser,du tjänar mer när det går upp och förlorar mer när det går ner.
 • Det går att köpa ETF:er utan hävstång både på Avanza och Nordnet.

Några sista tankar:

Jag lämnar några sista tankar:  1) Det är billigare generellt att investera i ETF:er än traditionella fonder. 2) ETF:er verkar lämna utdelning direkt in på ditt konto, precis som aktier, oftast en gång per år. 3) De ETF:er som har inbyggd hävstång verkar underprestera mot index över tid, så varför då välja dem?

Skulle jag själv kunna investera i ETF:er. Absolut, jag blev mycket mer laddad nu efter att jag satt mig in i det mer. Det är mycket möjligt att jag gör det framöver!

Har du några erfarenheter av ETF:er? Bra dåliga. Jag kan absolut ha missat något som kan vara av vikt!

 

Nedan ser ni en introduktionsfilm om ETF:er

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *