Nya påfyllningar!

Hej

Har ni inte hängt med på min resa tidigare så tycker jag att ni ska haka på den nu. Nu börjar det vara riktigt spännande faktiskt. Det har vart mycket som har hänt sedan i somras. För första gången igår kände jag också att jag förlorade kontrollen. Resultatet av det blev att jag skrev 2 blogginlägg och att jag i lite panik handlade tillbaka aktier i Fingerprint. Först skulle jag hoppa av…..sen skulle jag vara med, uj uj, det är inte lätt. Men man måste gå sin egen väg, göra det man tror är rätt samt följa sin intuition och läsa sin läxa. Det, förutom att försöka hålla sin strategi, är de bästa tipsen jag kan ge före nån börjar satsa pengar på börsen.

Förutom alla turer med Fingerprint igår så fyllde jag också på i en del andra aktier….

Fortum Oyj 1000 kr, Nordea 7000 kr, Castellum 1500 kr,

H&M 26 000 kr, Atlas Copco 9000 kr.

Totalt påfyllnad i dessa aktier: 44 500 kr

Igår förde jag över ytterligare 130 000 kr till Avanza så min totala sparade förmögenhet på Avanza uppgår idag till ungefär 970 000 kr. (varav 130 000 kr är krigskassa. 200 000 fonder och 635 000 i aktier) Nu tror jag inte att jag kommer att föra över några mer pengar från mitt arv till Avanza trots att jag har en del kvar på Swedbank i min mors gamla placeringar. De tänker jag låta ligga kvar där, trots att jag kanske inte hade valt de placeringarna själv. Men jag respekterar att min mamma tidigare har valt dem och väljer därför att låta de ligga kvar. Kan vara lite kul att jämföra om ett par år hur det har gått med Swedbanks placeringar jämfört med mina egna på Avanza.

Nu är nästa steg att se om Fed kommer att höja räntan ikväll (vilket de flesta tror) och då se hur detta påverkar börsen. Personligen och totalt utan fakta så är min bild att det förmodligen inte kommer att påverka börsen särskilt mycket. Möjligtvis att det initialt och på kort sikt gör börsen i Sverige lite osäker, men jag tror att många investerare investerat med vetskapen att en räntehöjning är på G i USA, jag tror det är ganska inprisat i dagens kurser. Hur det blir med USA aktierna låter jag vara osagt då jag inte alls är insatt i Amerikanska marknaden.

Som jag sagt tidigare så verkar det som att vi är på toppen av konjukturcykeln nu och nästan alla sk experter pekar på att börsen förmodligen är på väg ner ”snart”. Snart kan vara nästa vecka eller om 2 år. Så hur positionera sig i ett sånt läge då? Jag kommer att försöka hålla mig till min ursprungliga plan om att ha tillräckligt med likvider att handla för i ett potentiell ordentlig nedgång: Ca 10%. Dessa kan ligga på ett lågräntekonto eller i tex: Spiltan räntefond. Fortsätter börsen att vara seg eller gå sakta nedåt kommer jag att fortsätta investera mindre summor i mina utdelningsaktier och må gott när jag tänker på framtida utdelningar.

Min plan med Fingerprint är sälja aktien vid valt tillfälle och omplacera dessa pengar i utdelningsaktier eller fonder. När Fingerprint är historia kommer jag att försöka hitta något annat spännande bolag att investera en mindre summa i (ca 5% av totala tillgångar på Avanza).

Till sist verkar Räntan i Sverige verkar vara på väg upp inom en inte allt för avlägsen framtid (om jag tolkar ingves rätt). Det ser inte ut vara på agendan i alla fall att fortsätta sänka räntan som man tidigare gjort. Jag har inte särskilt stort innehav i Pref aktier men om jag hade det skulle i alla fall jag börja se över de innehaven nu och fundera på hur göra?. Sen undrar jag också hur fastighetsaktierna kommer att reagera på en räntehöjning, ska också bli intressant att se då räntan är väldigt stor faktor för framtida vinster i bostadsbolag. Det kommer bli intressanta nästkommande år, så den som lever får se.

Tack för mig, hej!

 

2 reaktion på “Nya påfyllningar!”

  1. Svenska räntan är riktigt svår. En höjning kanske inte är otänkbar men precis som du sa så har kanske konjunkturen peakat för denna gång. Då har jag svårt att tro att det blir några stora ränteförändringar.

    Riksbankerna och konjunkturen verkar inte vara i fas riktigt.

    1. Som du har jag med svårt att se några stora räntehöjningar i närtid i Sverige. Det som talar för att det ändå är närmare nu än för ett par veckor sedan är ju förstås USA räntehöjning. Jag tror Riksbanken kommer vilja höja räntan nästa år för att så småningom försöka sänka de svenska hushållens skulder. Men jag tror nog att man först vill se att inflationen tar lite mer fart under 2016.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *