Del 3: Börsprodukter och annat

Hej!

Nu kommer del 3 av min lilla serie som behandlar börshandlade produkter och annat. Under mina 2 tidigare inlägg i serien har jag skrapat på ytan på ”ETFer” och ”bull och bear certifikat”.

Idag tänkte jag prata lite om den andra delen, alltså inte börsprodukter, utan om annat. Annat i det här inlägget kommer att belysa inflationen. Vad är inflation och varför bör jag som investerare veta något om det?

Som vanligt kommer jag bara att beröra ämnet ytligt och jag kommer också att försöka förklara på ett sätt som är så enkelt som möjligt, så att alla förstår, särskilt då jag. Då åker vi…..

Vad är inflation?

Med ordet och benämningen inflation så menar man i generellt tal att den allmänna prisnivån i ekonomin ska öka. När den allmänna prisnivån ökar så minskar dina pengar i värde. Du får inte lika mycket om ett år för den 100 lappen du tjänar idag. Om 2 år får du ännu mindre och om 10 år kanske den bara är värd 1/3 av vad den är idag. 100 lappen förlorar alltså i värde för varje år du äger den.

Ex: Du köper en korg med varor på ICA idag för 1000 kronor. Köper du samma korg om 10 år kanske du bara får 1/3 av varorna på grund av att inflationen gjort att priserna ökat. 

Vad menas med den allmänna prisnivån?

Med den allmänna prisnivån menas ett snitt på kostnaden för alla varor och tjänster i samhället. Alla prishöjningar bidrar dock inte till att inflationen ökar.

Ex1) Om tex: guldet eller oljan stiger i värde så beror det på att det är svårare att få tag i. Såna ökningar kallas relativprisförändringar och är alltså inte inflation.

Ex 2) Om regeringen bestämmer sig för att höja momsen så stiger priserna på mataffärerna. Det kallas en engångshöjning och leder till att priserna höjs från en nivå till en annan för att sedan ligga still. De fortsätter alltså inte att stiga. För att det ska vara inflation så ska ökningstakten i den allmänna prisnivån förändras. En engångshöjning är alltså inte inflation.

Vilket riktmärke finns för inflationshöjning?

Riksbanken har bestämt att inflationsmålet ska vara 2% per år. Man har valt 2% eftersom att det är en ganska liten höjning som inte märks så mycket och den ska fungera som en buffert mot deflation. (deflation är motsatsen till inflation, mer om det en annan gång). Inflationen i November 2015 var 1%, man har alltså inte nått upp till målet på 2%.

Riksbankens verktyg för att styra inflationen: Reporäntan

Riksbankens viktigaste verktyg (mig veterligen det enda) för att styra inflationen är reporäntan. Enkelt förklarat så har reporäntan fått sitt namn efter de korta lån som riksbanken ger och får från bankerna. Reporäntan är ett verktyg man kan ta till i tider när det blir sämre, men efter långa perioder av dålig samhällsekonomi så slutar dessa verka och då krävs andra typer av insatser, tex politiska beslut.

Inflationen de senaste 25 åren…

Inflationstakten

 

Hur uppstår inflation?

Inflation kan uppstå på flera olika sätt….

 • Centralbanken trycker för mycket pengar ”Hyperinflation”
 • Folk vill köpa mer varor än vad företagen hinner tillverka
 • Kostnaden för att tillverka varor ökar (tex pga höjda löner)

Vad bör jag tänka på som investerare?

När räntorna har varit på så historiskt låga nivåer som de vart senaste åren så har detta lett till att bankräntorna inte täcker inflationen. Med det menas alltså att sparpengar på ett vanligt räntekonto förlorar i värde för varje år de ligger där. Detta har lett till att många investerare, kanske fler än någonsin, har börjat jaga bra avkastning annanstans, tex: börsen. Precis som jag.

Avslutningsvis, lite tips i korthet.

 • Ungefärlig ränta på vanligt bankkonto (finns lite olika varianter, man kan ju låsa pengarna osv) men säg cirka 0,3% i dagsläget ungefär.
 • Snittavkastning på börsen (finns olika beräkningar på detta) men ca: 7% per år.
 • Mycket stor betydelse när du investerat (investerat i högkonjuktur ger lägre avkastning i framtiden.) Med andra ord, tror du på kraftig nergång inom snar framtid, se till att ha likvida medel att investera)
 • Om du investerar i utdelningsaktier och återinvesterar utdelningen så kan du påverka årliga avkastningen positivt mellan 2-4% under en 20 års period. Kanske inte låter så mycket men det blir nästan dubbelt så hög avkastning när perioden är slut. Mycket viktig info! (enl den eminenta bloggaren 40%20år).

Finns mycket att säga men nu orkar jag inte skriva mer. Ses!

Kort introfilm om inflation

 

 

2 reaktion på “Del 3: Börsprodukter och annat”

 1. Kul att du startat en blog! Trist historia det där med din mor. Har själv överlevt cancer två gånger men därmed också mist allt utom hoppet om framtiden. Jag skall dock ge dig ett obetalbart tips för din framtid. Lyssna tillbaka på alla avsnitt av podden ”sparpodden” med Gunther och Jan. Obetalbara investerings tips och levnads konster. Gunther har numera gått över till Företagarna ifrån NordNet. Podden hittar du här(speciellt avsnitten med Gunther och Jan är de jag rekommenderar) https://soundcloud.com/sparpodden

  1. Hej Carl!
   Fantastiskt att du överlevt cancer inte bara en gång, utan två. Jag förstår till viss del vilket riktigt helvete du genomlevt och jag önskar dig verkligen lycka till framöver. Hoppas att du är av med det nu för alltid så att du får fokusera på livet igen istället för döden!

   Jag har faktiskt lyssnat på de flesta avsnitten på sparpodden tidigare men nu i och med ditt inlägg så söker jag nog åt några avsnitt som jag missat.

   Stort tack för din kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *