Vad händer december?

Hej!

För skojs skull bläddrar jag tillbaka till en artikel jag minns att jag läst i Svenska dagbladet ”SVD” i början av November. Det är alltid skönt när sk experter kommer med tips och råd och lugnar oss nervösa småsparare i turbulenta tider. Hela artikeln i sin helhet kan läsas i länken ovan men sammanfattningsvis kan man säga att alla experter i artikeln är överens om

  • att med mycket stor sannolikhet så stiger börsen minst 4% under årets sista 8 veckor för det har de gjort de senaste 5 åren.
  • För att börsen skulle stiga dessa 4% så behövde Europeiska centralbanken (ECB)  stimulera Europas ekonomi och man hoppades att Amerika skulle höja räntan.

Jag vet att december inte är slut än, men jag tänkte ändå kolla upp hur det hittills har gått med dessa påståenden! Vi börjar med punkt nummer 1 som handlar om att börsen skulle stiga 4% de sista 8 veckorna. Hur har verkligheten blivit? Vi kollar….

OMX30 Grafen ovan visar att OMX 30 sedan den 2 november till idag, dvs ca 8 veckor, har sjunkit med 6%

Förutsägelse 1) OMX 30 stiger ca 4%?

Resultat: NEJ! OMX 30 har sjunkit ungefär 6% under tiden

Den andra  förutsägelsen sa att börsen skulle stiga under förutsättningar att ECB inför nya lättnader/stimulanser och att USA höjer räntan. Vi kollar dessa påståenden!

Jag orkar (kan) inte redogöra fullt för alla punkter i ECB besked den 3 december men kan säga att den inte levde fullt upp till marknadens förväntningar, men ingen kan säga att det inte fanns stimulansåtgärder tex: sänkt inlåningsränta och förlängt stödköpsprogram.

USA skulle höja räntan och jag tror inte det behövs så mycket redogörelse där. USA höjde räntan! Alltså…..

Förutsägelse 2) Börsen stiger under förutsättning att ECB inför stimulanser och om USA höjer räntan

Resultat: NJA , ECB levde inte upp till marknadens förväntningar riktigt, men stimulanserna uteblev inte och USA höjde räntan

 

Summa sumarum

ECB besked fick inte marknaden att ta glädjeskutt direkt men det var inget katastrof heller. USA höjde räntan men ändå steg inte börsen med 4% vilket alla experter förutspådde i November i Svenska Dagbladet. Istället har den sjunkit 6% (hittills) under årets i särklass starkaste månad historiskt sett.

Det jag vill säga med detta inlägget är att det är inte lätt att förutspå framtiden. Det spelar ingen roll om du är expert eller amatör, framtiden är oförutsägbar för oss alla. December är inte slut än så vi får se vad som händer sista dagarna…experterna kan ju få rätt….

Jag kan i alla fall inte låta bli att fundera på att om detta trendbrott håller i sig så kanske börsen är på väg nedåt nu trots många ljusglimtar. Får vi se ett mörkt 2016? Jag vet inte… Men kanske är det läge för de med stora vinster åtminstone att säkra en del. Det skulle nog jag ha gjort i alla fall….men va vet ja? Egentligen inte ett skit, men det är kul att spekulera.

Mitt avslutande råd!

Ta det försiktigt när du ger dig in på börsen och satsa inte pengar som du är i stort behov av. Det finns alltid en risk att din investering inte blir som du tänkt dig. Ingen kan garantera framtiden.

Med det sagt önskar jag alla en god jul och ett gott nytt år! 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *