Fortum vara eller icket vara?

Hej!

Hoppas att ni har haft en bra jul och njutit friskt med era respektive familjer. Det har i alla fall jag. Men nu är det nog snackat om julen och tillbaka till verkligheten och investeringarna 🙂

Jag kom hem rätt sent från jobbet idag, runt kalv sex tiden. Hade verkligen tänkt åka och träna men fastnade framför laptopen med ett enda mål i sikte, att försöka ta reda på om verkligen Fortum ska vara med i min långsiktiga portfölj. Jag ska inte sträcka mig så långt som att säga att jag har börjat tveka på företaget, däremot är jag mer fundersam nu än vad jag har vart tidigare.

Så för att skingra orosröken i mina tankar så började jag googla efter så mycket info jag kunde hitta om Fortum och framtiden. I vanliga ordning sökte jag efter analyser både i affärstidningar på redeye och andra bloggare som skrivit om företaget. Den mest intressanta jag hittade var långsiktig investering som den 10 Oktober la ut sin syn på Fortum och framtiden. Den hittar du här!

Då jag fortfarande inte kände mig säker på hur jag skulle göra efter ett par timmar så bestämde jag mig för att pröva på börsdatas utökade tjänst Premium där man kan se en väldans massa nyckeltal och annan matnyttig information för en investerare. Som nybörjare och utan förkunskaper om företagsanalyser så är det givetvis inte sådär superenkelt att förstå alla siffror. Men jag måste ändå säga att jag får en skaplig bild ändå över hur läget ser ut och sammanför jag detta med all övrig information jag läst om företaget, så tycker jag mig skapat en rätt bra bild eller i alla fall nått som kan liknas ett investeringsbeslut.

Mitt beslut angående Fortum har egentligen inte handlat om hur vida jag ska äga företaget eller inte utan däremot om jag ska fördjupa min nuvarande position eller inte. Jag lutar i nuläget absolut inte åt att sälja.

Så som läget ser ut idag så har jag investerat 26 300 kr i Fortum, eller ca: 4% av mina rena aktieplaceringar. Sett till hela mitt investerade kapital på Avanza så är det endast 2,6%. Direktavkastningen om jag skulle köpa Fortum idag är  9,4%, mycket hög avkastning med andra ord. Vad har jag lärt mig om hög avkastning? Jo, det går oftast hand i hand med hög risk. Men vad är då risken i att investera i Fortum?

  • Osäker marknad i Ryssland ( ca:20% av anläggningstillgångar)
  • Lågt elpris framöver
  • Allmänt jobbig bransch

Vad är fördelarna då?

  • Bra direktavkastning
  • Mycket stabil kassa (försäljning av elnät)

 

Fortum

Ovan kan ni se hur utdelningen har sett ut sedan 2006. En sak jag gillar med Fortum är att trots att kursen föll handlöst under 2008 och finanskrisen med nästan 60%  och hade det riktigt jobbigt ett par år så behöll man utdelningen på en relativt hög nivå. I nuläget är Fortum väldigt stadd i kassan och jag hoppas att bolaget gör bra investeringar för framtiden så att även kursen kan få ta lite fart, om det så blir får framtiden utvisa. Det känns dock som att utdelningen de närmaste åren i alla fall är tryggad.  Men jag investerar inte i Fortum främst för att jag tror att kursen ska rusa utan jag ser investeringen som ett räntespar och jämför gärna räntan på mitt sparkonto just nu (0,5%) med en investering i Fortum (9,6%). Frågan på sikt blir bara om kursen orkar stå sig lika med eller över dagens nivåer? Jag hoppas givetvis att så blir fallet men säker är jag verkligen inte.

När jag har jämfört Fortums nyckeltal med andra företag inom samma bransch så tycker jag att Fortum ser ut som ett av de bästa (om inte det bästa) alternativet just nu om man vill ha en energijätte i sin portfölj vill säga.

Frågan om jag ska investera djupare i Fortum? 

Jag kommer att investera mindre belopp månadsvis så länge länge bolaget går kräftgång, däremot kommer jag i nuläget inte att ta någon djupare position.

Har du någon åsikt om Fortum?

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *