Varför just 6 miljoner?

Jag fick ett inlägg från en som kallade sig Mattias på ett av mina tidigare inlägg. Han frågade mig såhär.

Varför just 6 miljoner? En trevlig siffra eller något mer konkret bakom? Hur ska det gå till?  Strategi?

Hans inlägg inspirerade mig till att skriva den här korta artikeln.

Det finns faktiskt flera anledning till att jag valt just 6 miljoner. En av anledningarna är att jag har gjort en enkel beräkning på när jag anser att jag kan kalla mig ekonomiskt fri. För att kunna kalla mig ekonomiskt fri så anser jag att jag behöver en passiv inkomst i dagsläget på ungefär 30 000 kr. Dvs en passiv nettoinkomst på 360 000 kr/år.  För att kunna få ut 360 000 i passiva inkomster/år så behöver jag ett kapital på 6 miljoner med en avkastning på 6%.

En annan anledning att jag valt 6 miljoner som mål är att jag har förhoppningar på att kunna sluta förvärvsarbeta när jag är ca: 50 år, dvs i skrivande stund om 15 år. Om jag följer min sparplan och mina investeringarna går vägen (vilket iofs inte är säkert) så finns det en realistisk möjlighet. Dock så måste jag ha en bättre årlig avkastning än 6% på mina pengar. Den årliga avkastningen måste då ligga på runt 10% ”ränta på ränta effekt” och det kan hända att jag behöver öka mitt månatliga sparande med omkring 40%. Båda dessa faktorer är genomförbara.

Jag är ju en drömmare!  6 miljoner i sparkapital är otroligt mycket pengar. Skulle jag spara 3000 kronor på ett nollräntekonto skulle det ta mig 2000 månader eller 166 år att spara ihop samma summa.

Flyttade jag ut i ett tält idag och började leva på bär och sparade hela min nuvarande nettolön på samma konto skulle det fortfarande ta 22 år. Eller jag skulle behöva arbeta 45 760 timmar och lägga av vartenda öre för att komma upp till min drömsumma. Det jag försöker säga är att det är väldigt mycket pengar.

6 miljoner är mitt dröm mål. Det kommer inte att bli lätt att ta sig dit, det är jag medveten om. Men som man brukar säga,,,en 1000 mila resa börjar med ett steg 🙂

När det gäller min strategi så kommer jag att uppdatera den vid ett senare tillfälle!

Vill ni drömma lite själva så rekommenderar jag er att testa någon av följande kalkylatorer!

Lycka till med ert sparande!

6 reaktion på “Varför just 6 miljoner?”

 1. Ska bli skoj att följa din resa. Har själv börjat en liknande och första målet är 1 miljon men drömmer väl lite som dig om att pensionera mig lite tidigare och leva på utdelningar.

  1. Jo det skulle inte alls vara dumt att kunna leva på utdelningar, det är helt klart min dröm med.
   Jag är helt säker på att både jag och du tar oss dit. Det gäller dock att vara sjukt målinriktad (åsså kanske ha lite tur på vägen 🙂

 2. Hej,
  Roligt att följa din blogg. Glöm inte att du måste betala 30% skatt på din avkastning från Avanza. Så om du vill ha 360 000:- i netto så måste du ha 514 000:- i avkastning.

  Kör hårt!

  1. Naaae det är väl inte så!ISK beskattas ju inte vinster utan är schablonbeskattat. Beskattningen utgår i från förra årets statslåneränta (November2014) vilket var 0,9 %. Men jag kan inte skatteträsket jättebra så har ja fel får du gärna korrekta mig 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *