Tankar kring mina Preferensaktier

Hej!

Jag har tidigare skrivit ett inlägg angående mitt tyckande om pref aktier. Vill du läsa det kan du trycka här. Summa summarum av det inlägget kan man väl säga är att jag inte är sådär överförtjust i pref aktier men att jag ändå kan äga dem i en diversifierad portfölj. På senare tid har jag funderat på om pref aktier verkligen ska ha en plats i min framtida utdelningsportfölj och jag är inte riktigt säker. I dagsläget har de en plats i min portfölj kring 6-8% av mitt totala innehav. Mer plats är jag inte villig att viga åt dessa kursmördare.

Fördelarna för mig med pref aktier är

 • Säkert och kontinuerligt cash flow i portföljen
 • En stoppkloss som stoppar blödningen vid en börskrasch

Nackdelarna

 • Överutbud av pref aktier vilket leder till dålig kurs
 • Risk för vad som händer när räntorna stiger

Min tro, eller oro…..eller oro, eller tro, jag vet inte, är att preffarna fortsätter att sjunka under 2016 och det vill jag verkligen inte. Min tro är att de kan komma att sjunka i liknande takt som under 2015, dvs med 5-10% till under året. Framöver ser jag högre räntor och det kommer inte att gynna preffarna vilka antagligen kommer att tappa än mer i värde den dagen? Jag menar, en utdelning på 6-7% per år ger ju föga om totala värdet på investeringen sjunker lika mycket under året.

Tanken har slagit mig att omfördela preffarna och istället sätta in pengarna på tex: Fortum som i dagsläget ger nästan 10% avkastning och som jag tror kommer stå för en kursökning närmaste åren istället för en sjunkande kurs vilket jag tror blir preffarnas öde. Jag har också funderat på att ta in ett nytt innehav där tex Sampo skulle kunna var en kandidat (då kommer jag åt försäkringsbranschen också, vilket kommer att gynnas av stigande marknadsräntor framöver) istället. Det låter ju som en no brainer om man lyssnar på mina argument, släpp preffarna, pucko.

Det hade jag förmodligen gjort också om jag inte hade värderat preffarna värde som en krockkudde ifall vi skulle stå inför en krasch närmaste åren. Bara i den här ”sättningen” som vi är, och har varit inne i nu, så har jag tyckt att det har varit skönt att ha ett innehav som lever lite sitt eget liv trots börsen i övrigt.

Hmmm…det tål att tänkas på, jag har inte superbråttom att ta ett beslut. Hur tänker ni kring ert innehav i preffaktier i dagens läge?

 

8 reaktion på “Tankar kring mina Preferensaktier”

 1. Jag älskar min pref, Akelius. Den ska få ligga där och ticka på. Den ger fint cash flow precis som du säger. Mitt problem är att jag köpte alla på samma dag, vilket gör att nu när kursen gått ner så ligger jag back. Jag har lärt mig och gör inte om detta misstag. Däremot får jag tvinga mig att inte köpa mer, jag vill varje dag göra det. Du ska se att jag fyrar av bössan innan året är slut 😉

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  1. Tjenare Daniel!
   Jag gillar Akelius som bolag, oerhört stabilt. Men preffen…..jag är inte sådär jätteförälskad om man säger så. Kursen senaste året är ju ärligt talat en katastrof utan att det finns nått att skylla på om du frågar mig! Borde ju bara bra klimat för preffen nu tänker jag.

   Man lär sig hela tiden, det tycker ja med 🙂

 2. Kolla in Saltängen och Delarka. Har båda dessa i min portfölj. Dom yieldar fin fint och kursen rör sig inte speciellt mycket. Perfekt krockkudde om börsen faller.

  1. Saltängen har jag faktiskt i min bevakningslista som en liten outsider. Men jag tror aldrig det kommer bli något där då jag inte gillar tanken på att det faktiskt bara är ett hus. Vad händer om ICA säger upp avtalet (knappast troligt, men ändå) eller om det börjar brinna eller liknande! Jag anser risken vara för hög, Delarka vet jag inte vad det är men ska genast kolla upp det, tack för tipset!

  2. Saltängen är de inte ICA´s uthyrare? I så fall får det vara. Risken känns för hög. Tänk om ICA väljer någon annan? Vad händer då….eller hotar med att göra det? Då får nog Saltängen vika ner sig rätt snabbt tror jag. Vill gärna ha lite mer riskspridning är så. Delarka vet jag inget om. Kan du utveckla vad de sysslar med?

   Allt gott
   /DanielWikstrom

   1. Tja Daniel!
    Fasiken jag måste se om jag kan byta kommentatorsfältet på nått sätt på bloggen! Det är så förvirrande :). Det var inte jag som skrev om Delarka, utan Martin ovan. Jag kollade upp lite snabbt vad det var (var postens centrallager tror jag) men ska kolla upp det noggrannare nu efter idrottsgalan!

    1. Hahaha….jag svarade Martin men du han före därför ser det ut som att jag svarade dig. Min kommentar tog bara någon minut extra att skriva 😉 Kolla tidpunkten.

     Allt gott!
     /DanielWikstrom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *