Banksnack ”Nordea”

Hej!

vaja

 

Idag har Nordea släppt sin årsrapport och den motsvarade och överskred faktiskt mina förväntningar. Ändå ”överreagerar” marknaden negativt om ni frågar mig och aktiekursen är ner ca: 5,5% i skrivande stund. Detta såg jag som ett bra köpläge och passade idag på att fylla på min Nordea aktier. Vill ni läsa en något mer kvalificerad resume av bokslutskommunike`n så rekomenderar jag att ni läser bloggen Vägen till frihet, han har tittat lite mer och kommenterat mer om siffrorna än vad jag kommer att göra här.

I SVD kan man läsa idag att Nordea rapporterar en liten besvikelse och jag kan bara konstatera att jag inte håller med. Besvikelsen verkar framförallt handla om att Nordea förändrar sin utdelningspolicy från förra året då man sa så här…

”Nordea utdelning ska växa med 10% varje år”

””Nordea ska ha en utdelningskvot på minst 75% av vinsten”

Till att man i år istället säger att…

”Utdelningen ska växa varje år”

…och den faktiska utdelningkvoten i år blir 70%

Personligen tycker jag att Nordea resonerar klokare i år eftersom att man kanske spände bågen lite för hårt förra året. 10% tillväxt med dagens rådande klimat var helt enkelt lite väl överoptimistiskt. En sak Nordeas strateger kanske inte hade räknat med var hur pass mycket stryk råvarumarknaden skulle få under 2015 med oljenedgången i täten vilket påverkar bankens resultat. Lägger man därtill på låga räntor och en kokande geopolitisk omvärld så ska man nog vara glad att rapporten visade så pass bra siffror som den ändå gjorde.

När man pratar banker så pratar man ofta om det ”så viktiga räntenettot”, men vad är det egentligen? Räntenettot är skillnaden mellan vad bankerna får betala för att låna pengar jämfört med vad bankerna tar in i ränta när de lånar ut pengar. Utan att låtsas vara expert så tror jag att räntenettot är den enskilda faktorn som påverkar en banks resultat mest och i Sverige så har man ofta klagat på bankerna tar ut för höga räntor vid tex bolån. Trots att Nordeas rapport visar på ett räntenetto som var 1% under konsensusförväntan så är det ingenting som skrämmer mig, då jag tycker att de positiva siffrorna var övervägande. Lite positiva punkter…

  • Ökat rörelseresultat med 7% för 4è kvartalet
  • En höjd utdelning med ca: 6% jämfört med tidigare
  • En intäktsökning på 3% i lokala valutor
  • Minskade kostnader med 4,7 miljarder Euro
  • Strävar efter att bli en digital bank och på riktigt ta upp fajten med nischbankerna i framtiden

Är inte ovanstående ganska bra resultat med tanke på att det kostar bankerna att förvalta pengar idag? Ändå tar de inte ut någon kostnad av oss kunder för det! Dom e inte bara dåliga gammelbankerna!

Nordea har inte någon särskilt bra utdelningsökning när man tittar historiskt, däremot har de en konstant och väldigt pålitlig utdelning vilket inte är att förakta. Nedan ser ni utdelningen från 2006. Nu har de ju dessutom ett uttalat mål om att höja utdelningen varje år vilket jag gillar skarpt och hoppas att de lyckas med framöver.

Garp

 

Den genomsnittliga utdelningsandelen de senaste 10 åren ligger på ganska exakt 50%. Man hade som uttalat mål tidigare att höja det till 75% och sanningen för framtiden verkar ligga någonstans där mittemellan vilket jag tolkar som positivt. Då kan man utan press fortsätta bygga för framtiden, allt behöver inte alltid gå så in i helvete snabbt, ibland tycker jag att det är bättre att göra saker ordentligt.

Jag tyckte mig i alla fall hitta ett bra köpläge idag i Nordea och fyllde på  med 59 nya aktier på kursen 86.15 och ett totalt köp på 5082 kr. Jag tycker mitt Gav på 90,57 kr är helt ok och jag ser mina bankaktier som del av grunden i min framtida pengamaskin.

Vad tycker du om bankaktier?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *