Månadssammanställning

Hej!

Januari månad har ju som ni vet börjat riktigt unket och OMX30 är ner nästan 9% hittills i år, trots att vi är inne i den tyngsta rapportperioden nu. Men ack den som gråter över spilld mjölk, som följd av sur börs så kommer billigare värderingar på stabila bolag vilket i sin tur leder till fler aktier och högre årsutdelningar.

Så hur har det gått för min portfölj då?

Januari månad

 • Nysparande:                                12 300 kr
 • Utdelningar:                                 220 kr
 • Sparande 31 dec:                      1 020 566
 • Sparande 31 jan:                       944 858
 • Portföljdförändring jan:      -7,5%                    

En dålig månad då portföljen minskat i värde med 7% trots att jag fyllt på med 12 300 kr i nysparande.

Mina aktier 29 januari…

ak2

 

Ska jag försöka hitta några ljusglimtar trots en röd månad så följer dessa här.

Fortum: Lite vind i seglen har Fortum nu som är ca: 5% upp i januari. Jag tror att en rätt kall senvinter samt stark kassa efter försäljning och till följd av det lite framtidstro och ett bud på Polska Duon ligger bakom uppgången.

Telia Sonera: Efter en lite oväntat stark rapport så avslutade Telia månaden riktigt starkt sista dagen och var upp med 4,51%. Nu när man gör sig av med tveksamt etiska investeringar i Euroasien, hemmafronten går bra och aktievänligheten i utdelningarna ser ut att fortsatt vara på ganska höga nivåer så har investerarviljan återvänt. Vi får se om det håller i sig! För månaden ligger Telia trots den staka uppgången i slutet efter rapporten på cirka +-0.

Aktierna som gått sämst…

Tele 2: Stördök efter rapport och var ner som mest runt 10% under torsdagen. På bara någon timme sjönk aktien från 80kr till 70kr. Jag tror dock på en snabb återhämtning på måndag då bland annat nyheten kommit att en insider ( Niklas Sonkin, operativ chef) har köpt 7000 aktier. Jag tror vi får se en ganska kraftig återhämtning på måndag. Aktien sjönk eftersom att prognoserna för 2016 var lägre än marknadens förväntningar. Jag såg köläge under dippen och fyllde på mitt innehav på kursen 72kr.

Norfolk Southern Corp: Detta gigantiska järnvägsbolag fortsätter att blöda i takt med att råvarorna fortsätter gå kräftgång vilket påverkar deras buisness och aktien är ner nästan 20% den här månaden. Nackdelen som jag ser det med att äga utländska bolag är att jag tycker att det är mycket svårare att hitta information om dessa. Den vettiga informationen jag hittar är oftast på Engelska och jag tycker det är lite jobbigt att plöja info på annat språk. Det är nog jobbigt på Svenska tycker jag. Men det får det vara värt då geografisk riskspridning är en del av min strategi.

Mest spännande aktie…

Fingerprint Cards: Vilken jäkla åktur det här företaget har bjudit investerare på alltså! Rena karusellen, upp och ner. Över 18 000 sparare på Avanza sitter och väntar på rapporten den 4e feb, alltså om lite drygt 3 handelsdagar. Jag tycker att framtiden under 2016 ser väldigt ljus ut för företaget. Dock tror jag att folk generellt har lite för höga förväntningar på rapporten. Jag tror den kommer att visa sig ligga i linje ungefär med marknadens förväntningar, kanske något bättre. Jag tror inte på några kursrusningar (men jag hoppas) men jag tror att aktien sakta stiger fram till rapport och lite till efter det.

Lite intressant blir det att se vilken utdelningspolicy företaget kommer att bestämma sig för. Klart jag hoppas på hög utdelning men samtidigt ser jag andra områden att satsa kassan på.

 • Teknikintensiv bransch med FoU som kostar pengar och är väldigt viktigt för att stå sig i framtiden.
 • Företaget är bara i början på sin resa och har vuxit så det knakar. Kompetenta medarbetare kostar pengar och så gör även kontor och utrustning.

Jag söker efter en bra exit och kan kanske tänka mig att hoppa på aktien igen i framtiden när den är en stabil utdelningsaktie. Kanske hittar jag min exit nu vid rapport? Den som lever får se!

Summa sumarum så tycker jag faktiskt att det ser ganska ljust ut för mina innehav (förutom preffarna då) då alla presterar rätt bra i en tuff omvärld. Jag tror Kina är på väg att stabiliseras, Usa går starkt och svenska ekonomin ser väldigt bra ut. Visst kommer det att fortsätta vara svängigt en tid framöver men framtiden tycker jag ser ljus ut.

 

 

6 reaktion på “Månadssammanställning”

  1. Hej!

   Nädå än så länge är det ingen fara även om det är lite psykiskt jobbigt att bara se röda siffror. Men som jag sagt många gånger förr så ger ju det förutsättningar för att få kvalitetsbolag billigare.

  1. Tack så mycket investeraren och desamma till dig! Brukar kolla in din blogg också och vi verkar ha liknande tänk. Nu börjar det finnas en hel uppsjö med bra spar/investeringsbloggar så det börjar vara svårt att hålla koll på alla, särskilt när man som jag i princip läser allihopa haha!

   Kämpa på och lycka till under 2016!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *