Det känns rätt stabilt ändå!

IMG_1328 (1)Måste säga att det finns en del svårigheter för mig att tackla som alldeles ny investerare på börsen.  En av dessa svårigheter är direkt kopplad till min fondportfölj och oron i Kina. Av mina 12 fonder så ligger 10 stycken på svagt plus och 2  minus än så länge. På minussidan har vi Avanza Zero som är svagt back (-0.84% sen köp) och så har vi Swedbanks indexfond Asien back (9,26% sen köp).

Jag kan tänka mig att en investerare med mycket rutin intuitivt vet hur denne ska hantera en sån situation som nu pågår i Kina, men jag som är alldeles ny vet inte riktigt det. Ska jag sälja och byta fond? ska jag sälja och köpa in mig sen?, ska jag lyssna på Hernhag eller på någon av våra andra duktiga ekonomibloggare i Sverige? Det behöver inte vara helt givet.

En annan situation som har uppstått är huruvida jag ska köpa aktier i raketbolaget Fingerprint Cards som väl knappast undgått någon i sommar. Första gången jag hörde om detta bolag var i slutet av maj när en arbetskompis berättade för mig om ett bolag som han trodde skulle explodera i sommar. Han satsade själv i bolaget och fick med sig 2 andra av mina arbetskollegor. Dessa solar sig skönt i sensommarvärmen med alla över 70% värdeökning på deras insatser just nu. Sure,  jag skulle kunna vrida mig lite ont med vetskap om detta men gör faktiskt inte det.

Strategierna tar över!

Första problemet med Asienfonden löser jag med att månadsvis investera i alla fonder. DVS jag köper både i uppgång och nedgång utan att själv behöva ta hänsyn till att försöka förutse framtiden. Pengarna åker in i alla fall. 1 eller 2 gånger per år riskjusterar jag portföljen så att den får återgå till sitt ursprungsläge. Thats it! Jag behöver inte analysera ihjäl mig, jag följer min plan.

Andra problemet med Fingerprint (eller andra raketer som kommer att komma) tänker jag så här med. Fingerprint har nu ett börsvärde på 13 miljarder kronor och en intäktsprognos för 2015 på 2,2 miljarder. DVS företaget är grymt övervärderat om man inte spekulerar i framtiden utan ser till nuet. Min strategi förbjuder mig (nästan :)) att spekulera. Jag ser efter stabila bolag som levererat resultat år ut och år in. På så sätt behöver jag inte fundera på om deras affärsstrategi lyckas. Det har den ju redan bevisat att den gjort! Jag sover gott med vetskapen (kanske troskapen) att jag litar på min strategi.

Vill jag “gissa vart fjärilen ska flyga” så kommer det fler chanser 🙂

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of