Skatten på Avanza ISK!

Hej!

Nu ska jag reda ut det här med skatten ordentligt så att det inte kommer några otrevliga överraskningar. Jag pratar om insättningar på ISK på Avanza.

Jag har trott att jag har någorlunda koll men insåg efter en kommentar här på bloggen har jag insett att jag inte har det. Jag kollade upp hur det funkade med skatten i början på Avanza men har med tiden glömt bort det. Men idag har jag kollat upp hur det fungerar och jag delar med er vad jag kommit fram till.

1) Kom ihåg att alla insättningar på ISK beskattas. För du över pengar från sparkontot till ISK kontot så beskattas detta. Det är inga jättesummor men dock bra att veta. Du hittar information om detta på Avanza under fliken kundserviceAvanzaakademinHur beskattas ett ISK . Det är klart att jag läste detta i början men som sagt, tiden går och man glömmer bort/tänker inte på att….

2) Skatten beräknas på följande sätt….

 • Värdet av tillgångarna vid ingången av varje kvartal, plus (+)..
 • Alla insättningar under perioden, delat med (/) 4
 • Summan av ovanstående är kapitalunderlaget.
 • Kapitalunderlaget * 0,014 = Shablonintäkten.
 • Shablonintäkten är den summan som kommer förtryckt i din deklaration.
 • Shablonintäkten * 0,30 = Shablonskatten = 
 • Shablonskatten är det vi betalar i skatt

3) För att se din skatt konto för konto på Avanza gå till mina sidor – DeklarationKontobeskedKontrolluppgifter. Då ser du alla dina konton och hur mycket skatt du ska betala för varje enskilt konto. Jag har 3 konton som jag ska betala skatt på vilka är…

 • Oljekontot = 68kr
 • Aktiekontot = 2094kr
 • Fondkonto = 1292kr

Total skatt för 2015 för mig blir 3 454 kr  om jag fattat rätt. Men så har jag satt in mycket pengar under 2015 också, nästan 1 miljon kronor så jag tycker inte det är jättemycket skatt. Men jag tycker absolut att man ska vara medveten om hur det fungerar eftersom man kan påverka en del själv då. Sen i mitt fall så tänkte inte jag ens på att det kostade att föra över pengar mellan sparkontot och ISK så tack Anonym för att du påpekade detta.

När man börjar investera på börsen och är helt grön är det massor av information som ska processas genom lillhjärnan så det gäller att vara ödmjuk inför uppgiften. Bara för att man läst en sak är det inte säkert att man kommer ihåg det eller att man verkligen har förstått hur det fungerar. Så första året handlar verkligen om att processa all information och lära sig hur saker och ting fungerar. Man vill inte råka ut för otrevliga överraskningar…

Har du koll?…på allt? 🙂

 

 

17 reaktion på “Skatten på Avanza ISK!”

 1. Innan någon skriver ut det här, det blev ett ”delat med 4” för mycket i insättningsdelen.

  Summan av ingående värde varje kvartal (fyra stycken) och alla insättningar under året.

  Syftet med insättningsbiten lär vara att förhindra att man tar ut pengarna varje kvartalsskifte för att slippa skatt. Med insättningar inräknade så tjänar man inget på det.

  ”Insättningar” från företag i form av utdelningar räknas inte så de är helt skattefria om man flyttar ut dem från ISK innan nästa kvartalsskifte. Normal så stoppar man väl in dem i nya aktier men det kan vara bra att veta.

  1. Tjena Danne!

   Är det verkligen ett ”delat med 4” för mycket?

   Värdet av tillgångarna vid ingången av varje kvartal plus alla insättningar under perioden delat med 4. Alltså…

   EX: Värde 10 000 + insättningar1500 = 11500. 11 500/4 = 1232 kr

   Är inte ovanstående kapitalunderlaget?

   1. Ah, nu förstår jag hur du menar. Jag tolkade ”delat med fyra” som att du bara tänkte dela insättningarna med fyra, och att det var en ”dela allt med fyra” igen senare.

    Så om du har 1000 kronor på din ISK i början av året, sätter in 500 kronor i augusti (och då har 1500 kronor) så blir det:

    1000 + 1000 + 500 (insättning) + 1500 + 1500 = 5500
    Detta delar man med 4 och får 1375 kronor som kapitalunderlag, och på det får man en schablonintäkt på cirka 20 kronor, och får betala cirka 7 kronor i skatt.

    Så vi säger samma sak?

    1. Daniel…

     Är kapitalunderlaget 1375 (1375*0.014) så blir shablonintäkten 19,25 och skatten 30% av det (19,25*0.30) blir 5,775.

     Alltså ungefär som du sa men petigt avrundat 6 kronor om du frågar mig.

     Nu har jag svettats färdigt för i kväll,,,,vad sa du gumman? Ja tack gärna, skicka en öl till” 🙂

 2. Tack för det inlägget, tror ta mig tusan jag ska skriva ut det och ha det på väggen:) Just beskattningen kring ISK har jag funderat åtskilliga timmar på så jag uppskattar verkligen att du redde ut endel frågetecken.

  Ps: Såg du min kommentar på ett av dina andra inlägg? Ds

  Trevlig helg

  MvH Pengaregn

  1. Tja Anders!

   Kul att jag kunde hjälpa till och samtidigt lära mig själv något nytt. Jo jag kommer ihåg att jag sökte information om skatter och grejer i början tills jag blev alldeles förvirrad, det är en djungel av information.

   Jo jag har sett att du kommenterat och jag har svarat på det. Visst menar du här!

  1. Hej trygg pension!

   Nej det är verkligen mycket information att ta in i början och försöka komma ihåg.

   Kom ihåg att om 600 är shablonintäckten så ska du ta den gånger (600*0,30) 0.30 för att få fram shablonskatten, skatten alltså.

  1. Tjena Malmöiten!

   Bra fråga!

   Jag har ingen strategi för när jag ska göra insättningar/uttag direkt men däremot så kommer jag förmodligen inte att föra över pengar mellan sparkonto Collector och ISK på samma sätt som jag gjort tidigare hit och dit. Sen får jag fundera på hur jag ska göra med utdelningen som kommer in på kontot. Utdelningen behöver man inte skatta på (det har jag kollat) men däremot om jag plockar ut den och sätter in den igen så måste jag ju det.

 3. Tackar för info. Själv har jag inte lagt någon tid på detta då mitt kapital är så pass litet men tog mig en titt nu iaf när du hade förklarat vart man skulle leta. Hela 300 kr blir det för min del 😉

  1. Tjena Spara…

   Se där se där, samma till dig som till trygg pension. Kom ihåg att gångra det med 0,30 ifall summan var shablonintäckten, då får du fram shablonskatten.
   300 får man väl säga var en överenskomlig summa i alla fall, det var inte en skattesmäll som sänkte hela 2016 för dig :).

   Men i din spartakt så kommer den summan att ha ökat väsentligt i slutet av 2016 så som du ångar på!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *