Hur mycket kan bostadspriserna stiga?

Hej!

Det är mycket snack om hur dyrt det är att bo i Sverige och det resoneras rätt frekvent angående om vi har en bostadsbubbla i Sverige eller inte. Frågan är enkel och svaret är komplicerat, som vanligt.

Tjänar Zlatan för mycket pengar? Han tjänar i alla fall ensam mer än Lyons hela startelva, Zlatan tjänar utan bonusar före skatt cirka 153 miljoner kr per år. För mycket tycker en del, vad han är värd tycker tydligen hans arbetsgivare.

Poängen med jämförelsen med Zlatan är att allt handlar om från vilket perspektiv man väljer att syna en fråga. När det gäller bostadspriserna i Sverige tycker jag att det bästa sättet att avgöra om det är dyrt att bo i Sverige är att jämföra med andra Länder och städer, därför gör jag det.

Kan bostadspriserna fortsätta stiga?

Absolut är mitt enkla svar på det, i alla fall om man jämför priserna med  hur dyrt det är att bo i New York eller Paris. Där är priserna per m2 på bostadsrätter dubbelt så dyra som i Stockholm. Köpa en lägenhet på Östermalm är med andra ord ett fynd i den jämförelsen.

Definitivt inte om du jämför med bostadspriserna i Sophia (Edit: Sofia ska det vara) i Bulgarien. Där kan du få 6 lägenheter till priset av en i Stockholm.

Sverige i världen

Global Property Guide har listat 94 st länder och huvudstäder i världen och rangordnat dem efter kostnad per m2. Jag blev ärligt talat förvånad när jag såg listan, jag hade förväntat mig att se Sverige längre ned där. Sverige hamnade i jämförelsen på 13 plats faktiskt, i toppskiktet av dyra bostadsrätter ute i världen alltså. Vill du se hela listan kan du trycka här

Lägenheter

 

Sverige i Europa

Jämför man Sverige i ett Europeiskt perspektiv så är det 6 länder där det är dyrare att bo och 31 länder där det är billigare. Nedan ser ni ”10 i topp Europa”.

Bild22

 

Slutsats

Kan bostadspriserna fortsätta stiga?

Pja…

Tjänar Zlatan för mycket pengar?

 

 

6 reaktion på “Hur mycket kan bostadspriserna stiga?”

 1. En detalj: Bostadsrätt betyder inte att man äger sin lägenhet. Därför kan man inte jämföra med andra städer, där man uteslutande har ägarlägenheter.

  Dessutom skal boendekostnad ses i förhållande till lön efter skatt. Dvs. Hur många timmar om månaden ska jag jobba för att bo här?

  Argumenten med ”det flyttar massor av folk till sthlm, var ska de bo?” ”Det kommer alltid vara efterfrågan” var de samma vi hade i Köpenhamn för tio år sedan.
  Men när markanden först vänder och köparna tänker ”jag väntar och ser om det inte är billigare nästa månad” och att säljarna inte vill eller kan sälja utan att vara teknisk insolventa och därför inte kunna köpa. Då blir marknaden iskall.

  1. Hej Pedro!

   Idel kloka ord!

   Det första du nämner om att man i andra länder har ägarlägenheter och att detta skiljer sig från bostadsrätter i Sverige visste jag ingenting om. Jag har då tänkt att när jag köper en bostadsrätt i Sverige så äger jag den. Hur blir det om man köper en bostadsrätt i Monaco?

   Håller med om att boendekostnad hör ihop med lön efter skatt och även realekonomin i övrigt i den kontext du befinner dig.

   Mmm, jag brukar ha en tanke om att det sätter stopp när priserna blir så pass dyra att ungdomarna inte har råd att köpa sina första bostäder utan att ta miljonlån, då måste trenden brytas tänker jag.

   Tack för klok input!

 2. Hej!
  Lite intressant med olika perspektiv.
  Jag vill absolut inte vara sådan, men jag deläger lägenhet i Sofia och det stavas med f. Känns lite dumt att komma med synpunkter om stavning när min svenska är långt ifrån perfekt. Men detta stör mig enormt. Sorry 😀

  1. Hej!

   haha härligt att du är språkpolis, annars är det jag som brukar vara det.
   Jag gillar inte heller när sverigeskan blir fel!

   Jag kan bara be om ursäkt och försöka lova bot och bättring i framtiden 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *