Kom igång nu!

Ett av de bästa sätten att bli rik är att spara i fonder och aktier. Den absolut bästa kompisen man har under tiden man investerar är tiden. Det vill säga att ju yngre du är när du börjar investera, desto större är sannolikheten att du kommer att bli riktigt rik i slutändan.

Har du ett normalt sparande på mellan 2000-5000 kronor i månaden så kommer du att lyckas spara till en riktigt fin förmögenhet. Är ni 2 stycken i hushållet och du lyckas få med din sambo och på så sätt dubblar sparandet så kommer ni att bli rika betydligt snabbare. Tyvärr vet jag av erfarenhet att det inte alltid är så lätt att få med sin partner på tåget – men då går det köra själv också, som jag gör.

Kom igång

Det första du behöver göra är att komma igång med ett sparande. Har du inte gjort det så föreslår jag att du genast öppnar ett sparande på Nordnet eller Avanza så du kommer igång så snabbt som möjligt, tid ÄR nämligen pengar. Själv så har jag använt Avanza sedan 2015 och jag är riktigt nöjd med servicen.

Öppna konto på Avanza – (Affiliatlänk)

Känner du dig osäker på hela proceduren kring sparande och investerande eller är helt ny inom detta så har jag skrivit ihop en “kom igång guide” med tankar, tips och ideer, tanken med den är att du ska vara lite förberedd innan du kör igång.

Kom igång guide

Är man ny kan det ibland vara svårt att hänga med i alla uttryck på börsen, det kommer jag mycket väl ihåg när jag började investera. Det var som att alla antog att man förstod innebörden i alla ord som de pratade om. För att reda lite ordning i ord djungeln så har jag skrivit ihop en lite ordguide för uttryck som kan vara bra att ha koll på, nedan har du den.

Ordguide – Börsrelaterade uttryck

Säkerheten först

Jag är en ganska försiktig General som gärna har både livrem och bälte på mig. Det gäller både på och utanför börsen. Hur trygg man än känner sig så är det aldrig fel att se till att man har säkerhetsbälte och krockkudde utifall olyckan skulle vara framme.

Till exempel skulle jag inte komma på tanken att hoppa av A-kassan då det är en försäkring utifall att olyckan skulle vara framme, jag kan skada mig eller bli av med jobbet, men räkningarna ligger kvar. En Inkomstförsäkring kompletterar ersättningen från A-Kassan och säkerställer att du har en hög och pålitlig inkomst under tiden du är arbetssökande och mellan 2 jobb. Jag har själv haft inkomstförsäkring sedan 2012 och skulle inte vilja vara utan den.

Mitt tips är att du beställer en offert angående inkomstförsäkring. Det kostar ingenting och du förbinder dig inte till någonting. Några fördelar..

  • A-kassan ersätter inte löner över 25 000 kr, med en inkomstförsäkring från Accept kan du som mest behålla upp till 80 % av din lön om du blir arbetslös.
  • Hos Accept kan du välja en inkomstförsäkring som är hela 300 ersättningsdagar, det betyder att du kan få ersättning i över 13 månader om du blir arbetslös. Andra försäkringar har oftast bara mellan 120-150 dagar.

Länk till Accept försäkringar – (Affiliatlänk)

Sprida sina risker

Bara för att man investerar i värdepapper så behöver man inte ha alla sina pengar där. Volatiliteten (Alltså att det går upp och ned)kan vara jobbigt i perioder. Då kan det kan vara riktigt smart att ha en del av sitt sparande på sparkonton också. I dagsläget är räntorna så pass låga att man knappt får någon avkastning på vanliga räntekonton.

Söker man efter ett räntekonto där man får hög ränta så rekommenderar jag Viaspar. Där kan du få mellan 4-10% ränta beroende på vilket sparalternativ du väljer.

Risk: Som sparare på Viaspar så har man ingen insättningsgaranti vilket betyder att om företaget går i konkurs så kan man förlora sitt kapital. . Det är viktigt som sparare att känna till det. Risken är dock begränsad då man som högst kan spara 50 000 kr.

Nedan länk leder dig till Viaspars hemsida där du kan läsa mer om deras sparkonton. Du förbinder dig inte till någonting utan där kan du lugnt läsa igenom om detta alternativ är något för dig!

Länk till Viaspar – (Affiliatlänk)

Jämföra lån

Själv är jag extremt försiktig när det gäller att låna pengar. Jag är själv uppfostrad till att inte ta för mycket risker utan säkerheten ska alltid komma först.

Med det sagt så betyder inte det att man aldrig någonsin ska ta ett lån.

Jag har själv nyligen tagit ett litet lån via Avanza eftersom jag tyckte att det var ett bra tillfälle nu. Dock har jag noggrant bedömt hur mycket risk jag är villig ta och jag har koll på min vardagsekonomi.

Vid vissa tillfällen (som nu exempelvis) när Coronakrisen tvingar ner värderingarna på börserna, så skulle ett investeringslån kunna vara en bra strategi. Du kanske vill kolla upp vilka möjligheter du har att få ett lån till bästa möjliga ränta fast utan att överhuvudtaget förbinda dig till någonting? Tjänsten är helt gratis – gå in och läs mer på Creditti.se.

Kolla din kreditvärdighet på Creditti.se (Affiliatlänk)

Bloggar du eller vill du börja?

Vill du eller har du redan påbörjat att blogga om dina investeringar, eller något annat för den delen, så kan du dra in lite extrapengar genom att lägga ut lite reklam på bloggen.

Jag använder mig bland annat av en sida som heter Adrecord. Är du sugen på prova på att använda dig av lite reklam så rekommenderar jag dig att öppna ett konto där och testa din lycka. Förmodligen kommer du inte att bli miljonär i första taget, men det kan hjälpa dig skaffa en liten extrainkomst och verka som en belöning för allt ditt jobb som du lägger ned på bloggandet.

Länk till Adrecord (Affiliatlänk)

“Det är möjligt att sidan kommer att uppdateras med fler tankar, tips och idéer framöver så glöm inte att kolla in den lite nu och då om du gillade den!”

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Henrik Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Henrik
Guest

Hej!

Jag kunde inte hitta din e-postadress men ville tipsa om att jag nyss publicerat ett inlägg där din blogg omnämns: http://www.stockblogs.se/stockblogs-se/tre-nya-bloggar/

Välkommen att titta in!
Hälsningar,
Henrik

Nu eller aldrig, mot ekonomisk frihet!