Hur kan du investera ett arv på börsen?

En guide från en som har vart precis i den situationen

Idag ska jag skriva om ett ämne som ligger mig nära om hjärtat, nämligen hur kan jag investera ett arv? Är det nånting jag kan relatera till så är det det här. Det var nämligen så min resa med fonder, aktier och sedermera utdelningsstrategi började. Att helt plötsligt ha tillgång till mycket pengar kanske för de flesta låter som en ren dröm. Men har du ärvt pengarna så följer en hel del press också, det känner jag till mycket väl. Jag minns att jag gärna ville ha en enkel guide att följa i början så därför tänkte jag skapa en med det här inlägget. Det här inlägget ska inte ses som en komplett guide utan mer som ett stöd för den som behöver det.

Hur kom du över pengarna?

Det finns många sätt som människor kan gå från lite/normalt sparande till ganska stora förmögenheter på kort tid. Det kan vara idrottsstjärnor som inte vet vad de ska göra med sina förmögenheter efter avslutad karriär. Det kan gälla arv, någon som sålt sin bostad eller någon som sålt sitt första företag och helt plötsligt har 3 miljoner kronor.

Hur kan man förvalta sina pengar?

Mitt råd till den som är stressad och pressad över den nya situationen är att bara ta det lugnt. Du behöver inte lära dig allting på en gång och du behöver inte stressa för pengarna finns kvar i morgon också. Tänk på att det tar 50 år för en knegare som sparar 3000 kronor i månaden att spara ihop 3 miljoner kronor på ett sparkonto utan ränta. Pratar vi dom summorna så pratar vi otroligt mycket pengar för gemene man och då gäller det att vara noggrann.

Har du mycket lån billån, huslån, CSN eller kanske privata lån så tycker jag att det första du borde fundera på är om du vill amortera av lite av dessa. Att sänka sina skulder behöver nödvändigtvis inte vara det bästa alternativet – men det kommer aldrig kännas helt fel heller. Prioritera de sämsta lånen – alltså de med högst ränta. Du behöver inte amortera så mycket, huvudsaken är att du börjar sänka dina skulder. Resten av kapitalet kan vi göra annat med.

 • Vad ska du inte göra? Du ska inte satsa alla pengar i en och samma korg. Det farligaste och sämsta alternativet är att satsa allt på ett kort. Gör du det kan du ha förlorat allt i morgon – det tycker jag aldrig kan vara värt det.
 • Vad kan du göra? Om du vill riskera så lite som möjligt så kan du sätta in dina pengar på ett sparkonto där du hittar ränta och där det finns insättningsgaranti. Där finns det nästan ingen chans att du förlorar dina pengar. Nackdelen med det här alternativet är att inflationen kommer att äta upp dina pengar allt efter åren går. Dessutom är det svårt att få någon bra ränta i dessa lågräntetider.
 • Vad bör du göra? Om du vill investera dina pengar och kunna få skaplig avkastning till rimlig risk så bör du satsa dina pengar på fonder eller aktier. Har man aldrig gjort det tidigare så kan det kännas väldigt skrämmande (jag vet) men det är det överlägset bästa alternativet i det långa loppet.

Hur kommer du igång med att börja investera?

I början kan det vara väldigt svårt att ens veta var man kan vända sig om man vill investera. Har man väl bestämt sig för att investera i värdepapper (fonder eller aktier) så finns det flera alternativ. Här är några alternativ…

 • Gammelbankerna: (Jag kallar dom så) De 4 storbankerna alltså. Detta är dock inget alternativ jag rekommenderar eftersom du kan göra ett precis lika bra jobb själv.
 • Nätmäklare: Nätmäklare är en internettjänst som tillåter människor att handla med aktier och fonder utan att passera banken. Det finns egentligen 2 stora aktörer som jag vet om idag och det är Avanza och Nordnet.

Är Avanza och Nordnet säkert?

Jag tror många kan vara oroliga för att det inte ska vara säkert att ha pengarna någon annanstans förutom på gammelbanken – så är det inte. Både Nordnet och Avanza har självklart insättningsgaranti vilket betyder att staten garanterar insättningar upp till 950 000 kronor ifall bolaget där du har dina pengar går i konkurs. Jag vet inte på rak arm hur det ser ut hos Nordnet (jag är inte sparare där) men jag vet att Avanza numera nästan har en miljon sparare så det är ingen lite spelare längre. Du kan känna dig trygg.

Ok. Hur gör jag nu då?

Jag tycker att det absolut första du ska göra är att skapa ett konto hos antingen Nordnet eller Avanza. Är du osäker på hur du ska göra så kan du kontakta deras support – Kontaktuppgifter hittar du på Internet. Känns det obekvämt eller om du är orolig så kan du också kontakta deras support bara för att ställa allmänna frågor innan du skapar ett konto.

Vilken typ av konto du jag öppna?

Det finns i princip 4 konton du kan ha.

 • Sparkonto: Här kan du ha pengar liggande under tiden du funderar vad du ska göra med dem. Låt de ligga här tills du har bestämt dig. Du har i alla fall lite ränta här (kring 0,5%-1%) 2020.
 • Aktie och fond konto: I en vanlig depå kan du köpa och handla värdepapper. Du skattar 30% på vinsten och får dra av i deklarationen för dina förluster. ( Jag rekommenderar inte detta konto)
 • Investeringssparkonto (ISK) Tror du att du kommer att få en avkastning som är högre än 1,27% för 2020 så lönar det sig att ha ett ISK konto rent skattemässigt. Andra fördelar med ISK är att det är väldigt okomplicerat och du behöver egentligen inte göra nånting, inte ens deklarera – bara skriva under.
 • KF: Stora likheter med ISK. Jag gör det enkelt för mig och säger att KF bäst används för utländska värdepapper

Jag rekommenderar att sparare öppnar både ett ISK konto och ett KF konto. På ISK kontot rekommenderar jag svenska värdepapper och på KF kontot rekommenderar jag Utländska värdepapper.

Vad finns det för alternativ att investera i?

Det finns flera olika sätt att investera på. Nedan listar jag de som jag tycker är värt att känna till.

 • Fonder: (Lägst risk) Säkraste alternativet om man vill ta så lite risk som möjligt. Man kan köpa svenska fonder eller man kan köpa globala fonder. Det finns många att välja på. Det finns fonder både på Nordnet och Avanza som är helt utan avgifter. På Avanza heter en Avanza Zero och på Nordnet heter den superfond Sverige.
 • Investmentbolag: (Lite högre risk än fonder oftast) Ett investmentbolag äger aktier i flera andra bolag och kan liknas vid en fond. Det finns flera olika investmentbolag med olika inriktningar.
 • Preferensaktier: (Lite lägre risk än vanliga aktier)Man kan beskriva en preferensaktie som en hybrid mellan en obligation och en aktie. Preferensaktier ger en fast utdelning 4 gånger per år / en gång i kvartalet.
 • Enskilda aktier: (Högst risk) Det finns massor av enskilda bolag att välja mellan som tex: Swedbank och Hennes och Mauritz. Svenska aktier ger oftast utdelning 1 gång per år på våren Mars-Maj men på senare tid har fler och fler bolag börjat dela ut flera gånger under året. Vissa delar ut 2 gånger och ett fåtal delar ut utdelning en gång i kvartalet, alltså 4 gånger per år.

Utdelning

Som ni nyss har läst så lämnar flera olika bolag ut utdelning. Utdelning kan man se som att företaget delar ut överskottet av den vinst som det tidigare har gjort. Att ett företag delar ut utdelning kan ses som en kvalitetsstämpel eftersom att det förutsätter att bolaget går med vinst. Ju fler år med utdelning = stabilare bolag.

Risk

Vad betyder det egentligen när man pratar om låg risk och hög risk?

 • Hög risk kan medföra stor förlust
 • Låg risk minskar risken att förlora mycket pengar

Varför vill folk utsätta sig för risk då?

Hög risk ökar möjligheterna till hög avkastning

När det gäller att förhålla sig till risk så är det ett beslut som varje person själv måste ta. Hur mycket risk är du villig att ta? Är man osäker till en början så tycker jag alltid att det bästa är att påbörja sina investeringar med så lite risk som möjligt. Jag skulle alltså rekommendera den som är ny att börja med att köpa 2 eller 3 fonder, bara för att komma igång. Egentligen behöver man inte göra något mer om man inte vill.

Vilka strategier finns det?

Nu kommer vi till det verkligt svåra – vilken strategi ska du välja? Det finns massor av strategier vilket passar olika typer av människor. Det är svårt att ge generella råd eftersom att varje människas situation är unik. När man har kommit igång och investerat och blivit lite varm i kläderna så kan man ändra sin strategi men det kan till en början vara skönt att luta sig mot en del grundregler. Jag tycker att det viktigaste man ska tänka på i början är att sprida sina risker. Här kommer några förslag på strategier som jag tycker är vettiga för en som är ny på börsen

 • Man kan bara äga några fonder. ( Jag äger 3 fonder. En investmentbolag fond, En globalfond och en fond med inriktning mot tillväxtmarknader. Dessa 3 fonder täcker många olika geografiska områden och flera olika branscher, en bra riskspridning enligt mig.
 • Man kan äga bara några investmentbolag. Det finns flera bra svenska investmentbolag (Jag äger i nuläget bara 1 men skulle kunna tänka mig att äga fler)
 • Man kan äga både fonder och Investmentbolag: Man kan skapa en portfölj med tex: ungefär 60% fonder och 40% Investmentbolag
 • Man kan äga fonder och preferensaktier. Tex 75% fonder och 25% preferensaktier för utdelningens skull
 • Man kan äga fonder, Investmentbolag och aktier samtidigt. En fördelning skulle kunna vara 40% fonder, 40% Investmentbolag och 20% aktier.

Det ni ser ovan är alltså några exempel på hur man kan välja att sätta ihop sin första portfölj. Det finns ingen rätt eller fel sammansättning utan det är du som bestämmer vilken risk du är villig att ta. Kom bara ihåg följande…

 • Hög risk är INTE lika med automatisk hög avkastning
 • Låg risk innebär inte INGEN risk
 • Att äga pengar innebär ALLTID en risk att förlora dem

Information och kunskap

Det finns väldigt mycket information och kunskap där ute. Några källor som jag rekommenderar är…

 • Ekonominyheterna på TV
 • Ekonomiekot på radion
 • Aktiechatt med Markus Hernhag på fredagar (där kan sparare ställa frågor om investeringar högt och lågt – man kan ställa egna frågor eller bara läsa de andras. Jag har inte missat en aktiechatt på flera år. Markus som svarar i chatten är mycket kompetent.
 • Ekonomibloggar: Det finns flera ekonomibloggar där ute men är du ny skulle jag rekommendera bloggen “rika tillsammans” med Jan Bolmesson. Han har skrivit sen 2008 och har väldigt mycket bra information. Det finns en del kritik mot honom också men när det gäller information om fondsparande och förhållande till risk så tycker i alla fall jag att han är svårslagen. Det finns många andra duktiga bloggare också – hitta dina favoriter.

Avslutningsvis

Meningen med det här inlägget är att du som funderar på att börja investera eller du som är ny på börsen kan få något att förhålla dig till. När jag var ny på börsen så tyckte jag att det var jättejobbigt med allt nytt, bara att kunna hänga med i språket kunde vara jättejobbigt. Har du frågor som du inte vågar ställa till andra för att du är rädd att känna dig “dum” så kan du åtminstone alltid fråga mig här – jag tycker inte du är dum. Jag vet nämligen hur det känns. Skicka ett mail om du funderar över nånting eller skriv i kommentarsfältet. Hoppas du fick med dig något vettigt och lycka till med dina första investeringar.

Jag äger följande fonder i min portfölj:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag på Avanza – (Affiliatlänk)

Länsförsäkringar Global Indexnära på Avanza – (Affiliatlänk)

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära på Avanza – Affiliatlänk)

Har du inget konto på Avanza kan du skapa ett via nedanstående länk (annons)

Nu eller aldrig, mot ekonomisk frihet!