Kategoriarkiv: Tillgångar skulder

Börsen fortsatt upp – Tele 2 extrautdelning

Hej!

Börsen fortsätter kläätra

Både Svenska och Amerikanska börsen har gått starkt hittills i år och ligger i princip lika vad gäller uppgång. OMX30 uppgång på 13,28% medan DJ i USA 13,04. Det kommer bli spännande att följa utvecklingen resten av året då frågan är om tjurmarknaden orkar hålla i eller om vi kommer att få se tillbakagångar. Lästa tidigare att det aldrig har varit så högt uttag från aktiefonder i USA som det har varit i år och det skulle kunna vara ett tecken men det är som vanligt svårt att veta något säkert.

Viktigaste för mig är att hålla mig till min strategi att köpa oavsett konjunkturfas och det har jag också gjort. Sedan Januari har jag köpt aktier för 27 000 kr. I runda slängar har det givit mig en utdelningsökning med ungefär 1000 kr för kommande år förhoppningsvis.

Tele 2 extrautdelning!

Mitt största innehav Tele2 har lovat extrautdelning i sommar och jag ser väldigt mycket fram emot den. Jag har 1000 aktier i tele 2 och det har spekulerats i att extrautdelningen kommer att ligga på mellan 5-7 kronor per aktie. Det innebär således mellan 5-7000 kronor extra i utdelning för mig vilket är mycket välkommet i sommar. Med den summan inräknad är det faktiskt möjligt att jag kommer att nå målet på 70 000 kr i utdelningar under 2019. Extrautdelningen kommer givetvis att investeras direkt för högre utdelningar nästa år.

Ha det bra!

Utländska portföljen över halvmiljonen.

Hej!

Jag har väntat på det ett tag nu och plötsligt så händer det idag. Min utländska portfölj klev för första gången över 500 000 kronor idag. Den utländska delen av mitt innehav har gått fruktansvärt bra utan direkta dippar de senaste 4 åren.

Så önskas graferna se ut i fortsättningen

Alla spelare i start (tian) har bidragit med sitt men allra starkast har Norfolk Southern och Fortum presterat. Därefter på 3dje respektive 4de plats jagar Procter&Gamble och Johnson&Johnson.

Håller Amerikanarna och de andra utlänningarna den här takten nästkommande 4-5 år så kommer de att ha sprungit ifrån den svenska portföljen. Jag har ju tippat på att börsen ska backa i år och att den svenska börsen ska gå bättre än den Amerikanska. Det skulle i såna fall vara första gången det hände på väldigt länge. Just nu verkar jag få fel och ärligt talat så gör det ingenting i såna fall….

39 grader feber

Hej

Igår åkte jag till jobbet precis som vanligt efter att jag skrivit ett morgoninlägg här på bloggen. Redan när jag satt i bilen så kände jag att det var något som var galet.

Jag kämpade på ett tag men kände vid lunch att det här funkar ju inte. Jag var yr, hade ont i halsen och huden började bli öm så jag packade ihop och åkte hem. När jag kom hem kollade jag tempen och såg att jag hade 39 grader feber. Sedan dess har jag legat nerbäddad i sängen och jag sov till 12.30 idag. Känner mig inte ett dugg fräsch men jag hoppas ändå att jag är fit for fight i morgon.

Sjunker bankerna?

Ser att det är fler banker som dras in pengahärvan nu och jag blir egentligen inte förvånad. Nu är det åtminstone Danmark, Österrike, Holland, Tyskland, och Sverige vars banker brottas med penningtvätt kopplade problem. Jag är tämligen övertygad om att de flesta länder vid närmare granskning skulle åka dit för samma sak. Det är ju helt klart ett branschproblem och jag tror att bankerna för det mesta vetat om vad som har föregott. Jag menar – Varför skulle inte bankernas säkerhetsavdelningar kunna hitta dessa konton med miljardbelopp om några journalister kunnat göra det? Det faller på sin egen orimlighet tycker jag. Med det sagt inte säkert att det är så.

Eftersom att det är så många länder och banker som kommer att bli indragna i det här så tänker jag att politiken säkert kommer att bli inblandad på något sätt. Hur vet jag inte riktigt men jag tror inte att makthavarna kommer att stå stillasittande och titta på utan att agera på något sätt så vi får se vad som händer framöver.

Nu ska jag krypa ner i soffan och kurera igen!

Äntligen Fredag

Hej!

Du kan redan nu spela drommaren helgquiz. Som vanligt har jag lyckats trycka in lite börsfrågor. Klarar du alla?

Jobbveckan har just avslutats och jag har precis satt mig ner vid köksbordet. Min dotter och sambo ligger i soffan och kollar på gamla bilder i telefonen på när dottern var liten och jag smattrar lite på datorn under tiden. Har just käkat kyckling och Yoghurt och längtar efter att slänga mig ner i soffan och ta det lugnt.

Så här summerar drommaren veckan som har gått…

  • Träning: Mycket bra – dubbla pass varje dag, Mån-Torsd styrketräning på lunchen och ett kondition/kardiopass på kvällarna. 5/5 möjliga. Välförtjänt återhämtning i dag och sen är planen slalom i morgon och längdskidor på söndag.
  • Investeringar: Det har varit lite upp och ner i veckan för min portfölj och såhär på fredagskvällen så verkar det som att den slutar ungefär 1% ned. Jag har passat på att fylla på lite nyinvesteringar vilket jag redovisade i gårdagens inlägg och det blev Net Ent, Nobina och Swedbank som fick fler kamrater att leka med.
  • Jobb: Det har varit en ganska tuff vecka med en del svåra beslut. Nästan att jag har lite ont i magen över vissa faktiskt, kommer hem med en liten klump i magen idag angående hur jag bör hantera en sak. Ibland finns det helt enkelt inga lätta svar utan man får välja lite mellan pest eller kolera – så är det bara.

Vad händer i helgen?

Ikväll kommer jag lägga ut ”fredagsgarvet” men det kommer inte att vara en rolig video denna gång utan en ”feelgood video” istället. Vad det blir får ni se om en stund. I morgon ska jag lägga ut helquizzet vilket jag hoppas att jag orkar konstruera i kväll. Men nu bär det iväg på andra äventyr vilket innefattar en tur med kärran.

Ha en riktigt bra fredagskväll!

Påfyllningar

Hej!

Idag har jag fyllt på i några av mina innehav, hade lite svårt att välja var jag ville lägga krutet men efter en del funderingar så valde jag att sprida påfyllningarna på följande innehav.

Jag fyllde på för ungefär 5000 kronor och Nobina och Net Ent fick motta lite drygt 1000 kr vardera medan Swedbank fick 3 ggr mer än de andra. Jag har läst i affärstidningen ”Affärsvärlden” att köpen i Swedbank den här månaden är mer än dubbelt så stora jämfört med näst mest köpta aktien. Swedbank toppar både Avanzas och Nordnets mest köpta aktie lista och antalet ägare har ökat med 50% den här veckan. Jag tolkar det som att stora fondbolag och kanske utländska investerare har sålt medan den lilla aktieägaren – jag och du – har köpt mer.

Om USA kommer in i leken och bestämmer sig för att sätta dit Swedbank så kommer aktien att gå kräftgång, kanske ett par år. Man ska tänka på att det här är allvarliga anklagelser och vill man se på ett varnande exempel kan man kolla på Deutsche Bank som har varit med om diverse skandaler – bland annat penningtvätt. Den har tappat 80% av värdet under senaste dryga året och det verkar inte vara mycket som talar för att den ska res sig – inte i nuläget i alla fall. Hörde förövrigt på radion i morse att det talades om en möjlig Fusion med någon annan storbank där i Tyskland för att rädda det som räddas kan.

Nåja – skit i det. Nu måste jag fokusera på träningen. Dagens andra pass bli Bodycombat 1 timme, det börjar snart!

Ses!

Tuff vecka

Hej!

Tuff vecka för mig just nu då jag åker direkt och tränar efter jobbet varje dag. Är inte klar med matlagning och träning förrän klockan 20.30 på kvällarna så därav lägre inläggsfrekvens.

Följer förövrigt Swedbanks förehavanden nu med stort intresse!

Ha en bra Onsdag!

Påfyllningar hittills 2019

Hej!

Som vissa av er vet så försöker jag spara vid sidan av börsen. Mitt mål är att spara 50 000 vid sidan av börsen i år. Anledningen är att det är viktigt för mig att jag har ett konto som jag snabbt kan plocka ut pengar från om jag behöver det. Jag vill inte heller känna mig låst vilket jag gör om jag är 100% fullinvesterad i aktier.

Med anledning av detta så är mitt investerande inte sådär jättespännande att följa nu. I början av året tänkte jag spara 100% tills jag hade nått 50 000 på sparkonto men det funkade bara under Januari. I Februari tog köpsuget över och jag började fylla på i vissa aktier. Hittills i år har jag handlat för ungefär 14000 kronor. Så här ser mina påfyllningar ut hittills….

Mitt sparande på sparkonto då?

Mjooo…det går framåt det också. Jag har på Collector nu 11 775 kronor. Sedan i Januari har jag fått 11 spänn i ränta också på sparkonto, inte att förringa. Jag har ju under mina 3.5 år på börsen inte haft så mycket pengar på sparkonto då jag mest legat fullinvesterad. men lite sparränta har jag väl ändå lyckats skrapa ihop? Jag blir lite intresserad av att se hur mycket jag fått i ränta sedan juni 2015, ni får hänga med och kolla också!

Jo, sedan 2015, 315 spänn i riskfri ränta – inte så pjåkigt ändå.

Lördagsquizzet inställt!

Hej!

Jag brukar lägga upp ett lördagsquizz på helgerna men idag hinner jag inte. Vi är på väg till skidbacken idag (tjohoo, inte en dag för tidigt!) så tyvärr hinner jag inte.

För er som håller på längta ihjäl er, misströsta ej, jag kanske hinner lägga upp ett innan kvällen, annars är quizzet tillbaka nästa lördag!

För er som vill, gör nu något kul av denna dagen! Vi ses!

Äntligen fredag

Hej!

En turbulent vecka med Swedbank i fokus börjar lida mot sitt slut. Jag tror att de som vågade ta position kom in på en riktigt bra inköpsnivå så grattis till er. Som med all handel i alla bolag så innebär all form av aktie och fondsparande/investerande risker och det är inte säkert att utfallet blir som man önskar. Jag har många gånger förespråkat strategi som en säkerhet för att man inte blir dumdristig och det håller jag fast vid.

Med strategi menar jag några grundregler som man försöker hålla sig fast vid. Min syn på strategi handlar om att försöka söka avkastning men inte till för stor risk. Min portföljsammansättning har egentligen utgått från den meningen – söka avkastning – men inte till för stor risk.

I nästa vecka kommer jag att ha möjlighet att fylla på lite aktier och då kommer jag att fylla på i Swedbank så länge aktien håller sig under mitt GAV på cirka 180 kr/aktie.

Jag tänker också fylla på i några andra bolag och som det ser ut nu kommer jag fylla på i Acadian Timber och Net ent också, det är planen för nästa vecka. Under förutsättning att inte något särskilt händer förstås.

Men nu är det fredag – Njuuut!

Swedbank igen

En pil nedåt….och en gubbe!

Hej!

Idag har jag inte hunnit kolla någonting överhuvudtaget på börsen förrän precis nu när jag sätter mig ned hemma vid köksbordet.

OJ, är min första reaktion, vad Swedbank har backat mycket. Var det 12-13% igår och idag över 9% till. Det är ett rejält nedställ på 2 dagar i ett bolag av den magnituden. Jag undrar om det hänt någon gång sen finanskrisen? Det ruckar rejält i förtroendefogarna just nu och det är mycket möjligt att osäkerheten kommer att pågå under en ganska lång tid. Jag är en av dem som kommer att fylla på i bolaget när jag får möjlighet men jag kommer inte på något sätt att gå ”all in”.

Trots detta nedställ och att jag tror att det på sikt kan vara ett bra läge att gå in nu, så tänker jag inte satsa alla pengar i Swedbank. Jag kommer att följa den strategi jag haft senaste åren och fördela mina insättningar på olika bolag. Jag tror att jag kommer att sätta in en större summa än jag normalt skulle göra i Swedbank om aktiekursen håller sig på den här nivån, men jag kommer inte att agera dumdristigt och jag kommer att följa nyhetsrapporteringen närmaste tiden.

Jag har agerat dumdristigt tidigare i ett bolag och då gjorde jag följande fel…..

  • Jag satsade alldeles för mycket pengar
  • Jag fyllde på alldeles för mycket i nedställ eftersom jag såg det som en naturlag att det måste stiga igen…..”det måste det inte!”
  • I got cought in the moment – det tänker jag föröka att inte bli igen.

Det företaget hette fingerprint – jag lärde mig en läxa, att hålla mig till en bra strategi – nu försöker jag följa den.

Ha en bra kväll!