Kategoriarkiv: Aktier och fonder

Torr Mars men grym April istället

Hej!

Så här såg det ut på mitt konto sista Februari….

1 336 987 kr

När det gäller utdelningarna så tänkte jag jämföra 2019 års utdelningar jämfört med 2018 års utdelningar i Februari.

Total utdelning Feb 2018 1 280 kr
Total Utdelning Feb 2019 1 687 kr

Utdelningarna för Februari 2019 har ökat med ungefär 400 kronor jämfört med förra året. Det första jag lägger märke till är att jag har ett till bolag i portföljen 2019 jämfört med 2018. Jag har dessutom fyllt på i alla aktier förutom Akelius Pref där jag faktiskt har lite färre aktier jämfört med 2018. Anledningen till det är att jag sålde en del 2018 och sen har preffen varit så pass dyr under 2018 och 19 att jag helt enkelt valt att lägga pengarna på annat i stället. När jag fyllt på i preffar har jag valt att hellre fylla på i Alm equity eftersom kursen inte har varit lika hög där i förhållande till inlösenpriset.

400 kronor högre i utdelningar känns jättebra och jag hoppas att det fortsätter i samma spår resten av året.

Mars månad kommer att bli betydligt sämre månad rent utdelningsmässigt eftersom att både Nordea och Swedbank har bytt utdelningsmånad till April i stället i år. Det kommer ju att göra en jätteskillnad för mig eftersom att bankerna tillsammans delar ut 13 000 kr per år i utdelningar. Det kommer istället att göra att April månad kommer att bli en gigantisk utdelningsmånad och jag förväntar mig kring 24 000 kr från mina utdelande bolag då. Det kommer att bli överlägsen rekordmånad för mig så det ser jag fram emot.

Ha en bra söndag!

Lördag igen!

Hej!

Nyss hemkommen från backen och slalom. Min sambo har sina barn på besök så vi var allihop ute och åkte i backen. Tyvärr blåste det som Zlatan så man såg knappt nånting – det var också isigt i backen och alla frös som fasen, men det var kul ändå! Nu har vi nyss kommit hem och ikväll är det melodifestivalen som står på agendan. Jag hade inte trott för 10 år sedan att jag faktiskt skulle se fram emot Mello, men tiderna förändras, haha.

Nu när Svenska och Amerikanska börserna har stängt så har Avanza hunnit uppdatera hur veckan har gått. Så här gick det för min portfölj…

Jag har några blysänken i portföljen och det värsta av dem alla är Hennes & Mauritz. Jag köpte på mig sommaren och hösten 2015 och då var det ingen som trodde att framtiden skulle te sig så här för bolaget. Då var tongångarna från alla håll och kanter att H&M var det mest stabila och pålitliga bolaget av alla på OMX 30. Jag köpte resonemanget och tänkte att bolaget skulle vara ett av mina basbolag i portföljen. Sedan dess har det i princip bara gått nedför och nu sitter jag mer eller mindre fast i aktien. Jag är 72 000 kr back sedan start och har ett GAV (Genomsnittligt anskaffningsvärde) på 275 kronor – dubbla kursen jämfört med nuvarande nivå alltså. Så jag är hittills inte jättenöjd med den investeringen.

Trots denna skarpa nedgång så har jag räddats upp något av att det under dessa år har delats ut ganska bra med utdelning. Warren Buffert sa en gång ”Gå inte med förlust på dina investeringar” vilket såklart är betydligt lättare sagt än gjort. Jag har ännu ingen plan på att sälja bolaget med den här typen av förlust som det skulle innebära. Dessutom har jag ganska starka förhoppningar om framtiden även om resan hittills har varit allt annat än bra. Så här ser mina utdelningar ut från H&M sedan 2015….

13 674 kr utdelning från H&M hittills

Utdelningen från H&M har hittills varit 13 674 kronor så räknar jag med den så ligger jag bara 59 000 kronor back. Ligger kursen kvar på dessa nivåer och de lyckas behålla nuvarande utdelning så innebär det att jag kommer att nå break even om 11 år ungefär!

Vi får se hur det blir med utdelningen i år men förbättrar de inte rörelsemarginalen under 2019 så tror till och med jag att se sänker utdelningen nästa år. I det scenariot vette fasen om jag fortsätter hänga med på resan längre, det känns som att det är upp till bevis det här året!

H&M behöver nog öka vinsten per kvm yta i de fysiska butikerna samt öka tillväxten på nätet för att lyckas med detta. Alternativt en lågkonjunktur som försätter andra bolag i problem och där H&M kan använda sina ekonomiska muskler som de ändå tillförskaffat sig de senaste 30-40 åren. Vi får se vad som händer.

Jag hejar på H&M under 2019 – Kom igen nu!

Överföring till Avanza + struktur i ekonomin

Hej!

Idag har jag och min sambo suttit och betalat räkningar – budgeterat för nästa månad och gjort allting klart.

Jag blundar oftast, håller mig hårt i stolen och försöker att inte skrika rakt ut när jag ser vilka ohyggliga utgifter jag drar på mig varje månad. Det är blandade känslor i kroppen inför löningsdag eftersom att jag älskar att föra över pengar till Avanza – men jag hatar att att se mina utgifter. För att bara nämna EN dyr post kan jag nämna bil kostnaden. I februari månad – en helt vanlig månad utan extrakostnad lägger jag 5 800 kronor på bilen. Det är rätt mycket pengar om jag säger så…

Jag vet inte hur ni gör men jag strukturerar upp min ekonomi på följande sätt…

Everyday card: På det här kortet handlar jag allt som jag stoppat i munnen under månaden – mat och dryck alltså. Då har jag järnkoll när vi gör budget på exakt hur mycket pengar jag lagt på mat och dryck under månaden. Anledningen att jag valde just det här kortet är för att jag får 1% cashback tillbaka på alla mina köp i matbutik. De betalar ut cashbacken 2 ggr om året, en gång kring sommar och andra kring jul, vilket känns helt ok. För februari månad till exempel så blev det 56 kronor som jag kommer att få tillbaka i cashback.

OKQ8: På det här kortet betalar jag bensin + allt annat som har med bilen att göra. På så sätt har jag järnkoll på exakt hur mycket bilens faktiska kostnader ser ut.

Autogiro: Jag och min sambo har i princip alla våra gemensamma räkningar på autogiro för att underlätta på betalningsdagen. Eftersom att vi har skild ekonomi så delar vi upp räkningarna på ”gemensamma” och ”enskilda” räkningar. Vi dokumenterar exakt alla utgifter vi har

Excell: Vi dokumenterar och budgeterar alla våra utgifter i excell. När vi sätter oss ner på löningsdagen så brukar det ta 1-1.5 timmar innan vi är helt färdiga och kan lägga ifrån oss datorerna. då har vi gjort alla överföringar – kontrollräknat – kollat att autogiron gått igenom och först då kan vi utvärdera exakt hur månaden har sett ut. Oftast är det ingen munter syn men man vet vad man har att spela med i alla fall.

För egen del blev det 3 800 kronor som jag kunde föra över till Avanza nu. Med 11 700 kronor redan sparat på Sparkonto Collector så blir det 15 500 kronor som jag kommer att se på kontot när Avanza öppnar i morgon. Ni som brukar läsa min blogg vet att jag försöker spara till 50 000 vid sidan av börsen i år. Med 15 000 redan sparat så innebär det att jag har 35 000 kronor kvar innan målet är nått. Jag ska fixa det 🙂

När jag skriver så är klockan 23.08 och nu ska drommaren lägga sig och drömma. De flesta läser nog detta under torsdagen så jag får önska er en trevlig torsdag.

Vi ses!

Swedbank

Uj Uj nu osar det hett!

Hej!

I juli 2015 gjorde jag mitt första köp i Swedbank. Då köpte jag aktier för ungefär 10 000 kr. Jag betalade 205 kronor per aktie och med en utdelning på 10,70 så handlade jag in aktien till en direktavkastning på 5,2%.

Sedan dess har jag fyllt på ganska många gånger i Swedbank, närmare bestämt 35 gånger. Senaste transaktionen registrerat på Avanza är faktiskt sälj i Oktober förra året. Jag minns inte vad jag behövde pengarna till men något viktigt måste det ha varit – Hm hrm…

Idag är Swedbank ett av mina största innehav och jag äger 429 aktier i bolaget. Jag har numera ett GAV på 181 kronor och har alltså handlat rätt friskt i nedgång från mitt första köp som alltså var på 205 kronor. Bankerna är ju riktiga kassakor och har historiskt sett delat ut väldigt mycket pengar.
Före kollapsen idag så var värdet över 90 000 kr och nu efter nedgången är det 80 000 kr. Det går fort i hockey!

Ända sedan före jag gjorde min första investering så har jag vetat om att bank aktier kommer med en ganska hög risk, det är så mycket som kan påverka aktiekursen. Politiken i allra högsta grad – snabba lagändringar, konkurrens, teknik och allt vad man nu nånsin kan tänka sig – banken är exponerad mot i princip alla tänkbara risker som jag ser det -mer än, eller på ett annat sätt än, många andra bolag. Idag fick vi se ett prov på detta.

I uppdrag granskning igår avslöjades det att banken tvättat pengar åt sina kunder under flera år. (Trodde programmet sändes igår men läste i efterhand att det är ikväll det kommer att sändas) Jag har inte sett reportaget själv utan det är vad jag snappat år mig från nyhetsrapporteringen idag. Hursomhelst är jag inte förvånad. Skulle man syna bankerna så är jag helt säker på att man skulle hitta massor av brister vad gäller både moral och etik och dessutom tvivelaktiga brevlådeföretag och skatteplaneringar, det ligger liksom i branschens natur. Det finns lagstadgade regleringar – det finns vinst och tillväxtkrav och aktieägare som kräver utdelningar – och det finns välkammade jurister som ska hitta varje kryphål, det bara är så helt enkelt. Kan man inte acceptera det ska man inte äga bank om man frågar mig, det kommer mer lite skit på fingrarna.

Men ovanstående ska såklart sättas i perspektiv mot allt bra som bankerna faktiskt också gör för samhället, både nu och historiskt. Bankerna är långt ifrån bara dåliga – de gör mycket bra saker också. Men det tar vi en annan gång.

Swedbank ska ha en telekonferens idag klockan 17.00 har jag sett och vi får se om jag har möjlighet att tuna in den, det kan ju vara intressant att lyssna på. Annars kan man säkert se nyheterna ikväll och få en sammanfattning av läget.

Hade jag haft mer torrt krut hade jag handlat Swedbank i dag i tron att aktiekursen överreagerar på beskedet. Liksom Nordeas brevlådehistoria för nått år sedan och Swedbanks tidigare ”Cum-ex-läcka” så tror jag även detta besked är övergående. Jag tippar på att om 3 år är det knappt någon som minns vad som hände idag, det brukar vara så…..

……men jag kan ha fel! Vad tror du? Köpa dippen eller sälja skiten?

Kazhing

Hej!

Idag plingade det på dörren, jag öppnade och in hoppade ett gäng utlänningar. Det var 3 Amerikanare och en Cannadick och de var både väntade och välkomna. Jag trodde att att de skulle komma redan i fredags men de valde att komma efter helgen – idag alltså.

Mina månadsutdelande bolag delar ut lite drygt 300 kr i dagsläget. Mitt mål är ju att utdelningen från dessa ska vara så pass stora att jag kan köpa en aktie i varje bolag – varje månad – för utdelningspengarna. För att nå dit skulle jag behöva få 1500 kr i utdelningar och dit är det ganska långt kvar fortfarande. Men jag tycker att det känns skönt att ha ett mål att sträva efter och varje månad tänker jag åtminstone komma närmare.

Ha det bra!

God Morgon

Dags för friår?

Nu har man hunnit ladda om batterierna ett tag sedan de hektiska rapportveckorna. Idag är det tisdag och jag har precis stigit ur badrummet, det blev en längre dusch än vanligt i morse då jag filosoferade kring olika alternativ för framtiden.

Jag skriver sällan om exit planer och liknande här på bloggen och det beror på att jag inte bestämt vad jag vill i framtiden. Jag vet inte om jag vill sluta jobba, om jag vill gå ner i tid eller om jag vill starta eget? Det finns gott om alternativ. Det enda jag är helt säker på är att jag vill gör en kraftig förändring eftersom jag känner att livet jag lever nu stressar mig otroligt mycket. 2 saker som stör mig mycket i min nuvarande levnadssituation är att jag inte hinner med träningen och att jag känner mig helt inrutad i rutiner. Det känns inte som jag kan styra min tid – det vill jag förändra.

Kommer ni ihåg friåret? Jag tror faktiskt det var miljöpartiet som låg bakom förslaget som genomfördes i början av millenniet. Idag har jag börjat fundera på om det skulle vara nånting som passar mig och något jag bör börja planera inför? Jag kanske ska ta en paus från arbetslivet 2020, dra ned på levnadskostnaderna och bara göra som frihetsmaskinen – göra vad jag vill? Det var länge sedan!

Jag ska fundera på saken!

Ha en bra dag!

Fördelning inom portföljen

Hej!

Preferensaktier

Jag har Akelius pref och Alm pref i min portfölj. Tillsammans fyller de i skrivande stund på min portfölj med ungefär 6000 kr per år. De delar ut 8 månader av årets 12 månader. Jag skulle gärna ha utdelningar varje månad från preferensaktier och funderar på att ta in Klövern Pref i framtiden eftersom att deras utdelningsmånader är precis de 4 som jag saknar. Följande månader delar Akelius och Alm ut…

 • jan Alm
 • feb Akelius
 • april Alm
 • maj, Akelius
 • juli Alm
 • augusti, Akelius
 • oktober, Alm
 • november, Akelius

Klövern delar ut mars, juni, september, december, just de månader jag inte har någon utdelning från de andra preffarna. Det enda som stoppar mig från att köpa in Klövern nu är att jag inte vill ha för stor fördelning preferensaktier i portföljen.

Utländska innehav

Jag har funderat fram och tillbaka lång tid på om jag vill ha en utländsk portfölj överhuvudtaget. Efter mycket om och men har jag landat i slutsatsen att jag vill det. Utan att gå in djupare så känns det bäst för mig ur ett riskperspektiv även om man också kan argumentera för att utländska innehav ökar risken på vissa sätt, men jag går inte in på det här.

Jag börjar med raska steg närma mig en halv miljon i min utländska portfölj. Den har gått upp över 60% totalt sedan jag start vilket överträffar mina förväntningar grovt. Jag tror inte att jag kommer att fortsätt ha en genomsnittlig årsavkastning på över 20% i mina utländska innehav. De genererar i skrivande stund ungefär 20 000 kr per år till min portfölj i utdelningar.

Eftersom att många utländska innehav delar ut kvartalsvis ( 4 gånger per år) så skapar det ett jämt fördelat kassaflöde i portföljen vilket många utdelningsjägare jämte mig uppskattar. Fördelen med ett någorlunda jämt kassaflöde, tycker jag, är att man kan fördela resurserna där man anser att de passar bäst just för stunden. Det argumentet kanske inte helt håller för granskning så jag lägger även till en given anledning (Jag får köpa aktier oftare vilket känns kul) vilket också är en viktig motivationsfaktor. Jag har aktier från följande länder….

 • USA (62%)
 • Finland (26%)
 • Canada (12%

Jag är ganska nöjd med fördelningen men skulle gärna ha fler nordiska bolag i portföljen. Ett bolag från Norge som jag har haft i tankarna länge är Bakkafrost. Bakkafrost är registrerat på Oslobörsen men har verksamheten i färöarna och är det 8è största fiskodlingsföretaget i hela världen (Wikivetande).

Månadsutdelare

Jag har 3 stycken månadsutdelande bolag och det är Exhange income corp, Realty income corp och EPR Properies. planen för dessa är väldigt enkel. Jag vill att de ska leverera så pass mycket utdelning att jag åtminstone kan köpa 1 ny aktie i varje bolag i månaden. Jag vill att den ska bli självgående så att jag kan fokusera på mina andra investeringar.

Fonder

Att jag kör 100% aktier nu var egentligen ingenting som jag hade planerat tidigare. Det har blivit så eftersom att jag delvis har använt upp fondpengarna tidigare men också att jag har fördelat över en viss del av dem till aktier. Just nu har jag i princip inga fonder i min portfölj men det är inte omöjligt att det kommer in framöver igen.

Jag skräms inte särskilt mycket av att bara ha aktier i portföljen eftersom att jag har ett mycket långt tidsperspektiv på mina placeringar. Det är däremot viktigt för mig att ha tillgång till cash ibland men då stöter jag på patrull eftersom att jag inte har tänkt sälja några aktier för att skaka loss pengar i handen. Jag vill inte bryta min utdelningstrend i onödan. Det problemet försöker jag lösa nu genom att spara pengar på vanligt sparkonto vid sidan av börsen.

Sparkonto

Jag har som mål att spara 50 000 kr innan året är slut på sparkonto. Problemet med att bara spara 100% i aktier är att jag känner mig låst och den känslan gillar jag inte, jag gillar frihetskänslan. Den får jag om jag kan plocka cash från ett konto och åka en weekend till Stockholm på spa om jag har lust. Med det sagt säger jag inte att jag behöver göra det – men jag vill gärna tänka att jag kan göra det om jag vill, det är viktigt.

Det var några måndagstankar om min portföljstrategi….

Söndag och påfyllning i Acadian Timber

Åh kolla, en traktor!

Hej!

Jag brukar försöka träna rätt mycket men på senare tid, senaste månaden, har jag knappt tränat nånting. Anledningen är att de renoverar på mitt gym och eftersom jag fortsätter äta som vanligt så börjar det nu både kännas och synas. Det är ruskigt vad snabbt man tappar formen alltså. Hoppas att de blir klara snart för nu börjar jag vara riktigt sugen på att komma igång igen.

I fredags så fyllde jag på i Acadian Timber och trots att jag brukar tänka att det ”aldrig, aldrig någonsin” är rabatt på börsen, så tycker jag ändå att det känns som ett bra köpläge..

Min mamma sa flera gånger till mig att den bästa investeringen man kan göra är i skog eftersom att det är så otroligt efterfrågat material. Skog används i alla kulturer och i alla länder över hela världen och även om det skulle komma ett teknikskifte i branschen så skulle det ta många, många år innan det påverkade skogsbolagen i någon större utsträckning, tror jag i alla fall. På den politiska arenan ser jag inte heller direkt några hot som skulle kunna påverka branschen i det längre perspektivet. Skog är en basprodukt som jag tror kommer användas hela mitt liv och hela min dotters liv och hela hennes barns liv, ja ni fattar min poäng.

Så vad är det som gör att Acadian faller?

Med det sagt så är det ju såklart inte säkert att alla skogsbolag kommer att skörda framgångar. Frågan för mig som äger Acadian är ju om jag tror att bolaget kommer att prestera bra nästkommande 15-20 åren. Så här ser Acadians nyckeltal ut hämtat från Morningstar.com.

Här kan jag se att bolaget 4 av 10 senaste åren delat ut mer än vad man har i tjänat. Högre utbetalning ”dividend” än vad bolaget har gått i vinst ”Earnings per share” alltså. Vi kan också se att företaget inte har någon rak kurva uppåt vad gäller utdelningshöjningar men ett fint snitt sett till perioden. Jag anar också styrka när vi kollar 2008-2009-2010, spåren av finanskrisen. Vi kan se att bolaget sänkte utdelningen 3 år i rad då men de drog i alla fall inte in utdelningen helt och hållet trots en mycket ansträngd omvärldssituation. Generellt så tolkar jag siffrorna som att bolaget är ett stabilt och moget utdelningsbolag.

Acadian har nyss lämnat sin årsrapport vilken var stark och man höjde den kvartalsvisa utdelningen med 2,7%. Jag tror att den största anledningen att Acadian timber har fallit något senaste månaderna generellt beror på en ängslan över den globala konjunkturen samt också att husmarknaden i nordamerika har vikit. Någon annan information har jag inte kunnat hitta och för mig betyder det att det inte föreligger några särskilda bolagsspecifika risker och det innebär att jag vågar fylla på i bolaget. Det kan hända att jag sätter in en lite större summa än mina vanliga påfyllningar eftersom jag gillar branschen.

Lördag

Hej!

Idag är det lördag och jag hoppas att ni har något roligt planerat, skidor kanske, om ni har snö alltså? Här där jag bor har vi i alla fall snö i backarna men trots detta har jag inte åkt vare sig längdskidor eller slalom någon gång i år, det är nästan snudd på tjänstefel.

Vill du ha lite tidsfördriv så kan du ge dig på drommarens helgquiz. Den här helgen är det generell allmänbildning i fokus så har du lust kan du testa dina kunskaper. Givetvis har jag slängt in några börsrelaterade frågor också :).

Stark börs hittills i år

Börsen har ju som alla vet gått riktigt bra i starten på det här året. Aktieindexet OMX30 (De 30 mest omsatta aktierna i Sverige) har gått upp 12% hittills i år. Det är nog många som lever på ruset och det ÄR kul när börsen går bra, det tycker jag också. Däremot tror jag personligen att denna uppgång är tillfällig och det skulle inte förvåna mig om vi ser en ordentlig tillbakagång efter rapportperioden och fram emot sommaren.

Jag har ju tippat på att svenska börsen faktiskt ska backa i år och jag står fortfarande fast vid det även om det känns långt borta nu. Anledningen till att jag tror det är beroende av omvärldsfaktorer såsom att den globala världsekonomin nu saktar in med Kina i spetsen. Det märks också i de kommunala korridorerna där försämrad ekonomi framöver är ett faktum. Sen lokalt så kommer räntehöjningarna här hemma också att förändra spelreglerna framöver. Det är inte bara motviljan hos vanliga svenskar att ta dyra lån som kommer påverka utan högre ränta på sparkontona konkurrerar ju med aktiemarknaden också då den riskfria räntan såklart är attraktiv.

Men jag kan också ha fel förstås – börsen kan fortsätta stiga i år och efterföljande år också lika gärna – det är ingen som sitter med faktakorten. Jag kommer i alla fall att fortsätta med samma strategi under 2019 som jag haft tidigare DVS att köpa aktier regelbundet.

Hur agerar du i en osäker omvärld?

Fredag!

Hej!

Ännu en vecka är avverkad och medan OMX30 har presterat starkt så har min portfölj tagit det desto lugnare och är marginellt upp.

Nu börjar de flesta stora bolagen ha rapporterat och det har varit både toppar och dalar. När det gäller Drommarens portfölj så har vi på den positiva sidan bolag som H&M, Tele2, Swedbank och Nordea som motsvarade eller slog förväntningarna för 2018. På den andra sidan finner vi bolag som NCC, Telia och Net Ent som inte riktigt levde upp till förväntningarna, här hoppas jag på bättre resultat för 2019.

Lite om Telia

Som jag nämnt tidigare så har jag ganska stort förtroende för de bolag som jag valt in i min portfölj. En enskilt kvartalsrapport kommer inte få mig att ändra på mitt investeringsantagande för något av dessa men ett bolag som jag börjat ifrågasätta mer än tidigare senaste året är Telia.

Jag tycker inte att det känns riktigt bra att tjänsteintäkterna – Telias kärnintäkter – fortsätter sjunka, jag hoppas att vi kommer få se en vändning på det under 2019. Det som är skönt när det gäller Telia och den här typen av bolag, tycker jag, är att jag inte behöver stressa fram ett beslut. Telia anser jag är ett oerhört stabilt bolag och ska jag sälja mitt innehav så skulle det vara om jag tyckte att jag hade hittat en annan hamn som var lika säker men med större tillväxtpotential framöver. Något sådant bolag har ännu inte övertygat mig och tills dess så ligger Telia kvar och pumpar utdelningar.


Vad händer ikväll?

Nu är det i alla fall fredag och ikväll är det Sveriges svåraste frågesport på tv – på spåret. Jag gillar frågesport men har någon hatkärlek till på spåret då jag tycker att det är så jäkla svåra frågor. Mest troligt blir det nog ändå det som snurrar på TV.n.

Senaste 2 dagarna har jag också kört lite live chatt med de som vill och det kommer jag att göra ikväll också mellan 19 -21. Jag vill påminna om att jag inte kommer att kommentera några enskilda bolag vad gäller köp eller sälj utan konversationer kring de ämnena kommer i såna fall att vara generella. Har ni vägarna förbi kan ni komma in bara för att säga hej också, det är helt ok 🙂

jag kommer också att lägga ut en noga utvald kul video så ni har något att garva åt.

Fredag – här kommer vi!