Kategoriarkiv: Mitt liv

Helgquizzet-bilar

Hej!

Idag är det lördag och jag har spenaderat starten på den här dagen med att göra ett Helgquiz så ni har något att roa er med :). Den här helgen har ni möjligheten att kolla era kunskaper vad gäller bilmodeller -klarar du alla?

Ville egentligen skapa fler frågor men det är ju Lördag så det fick räcka med 10 frågor. Lycka till!

Äntligen Fredag!

Hej!

Äntligen Fredag, skönt att jobbveckan är över. Blir inget långt inlägg nu men jag vill bara säga att ni kan kolla fredagsklippet om ni har lust att skratta lite. I morgon kommer Lördagsquizzet som vanligt. Jag har inte ens påbörjat det ännu men jag har en lite aning om vad det ska handla om, men ni ser ju i morgon.

Ha nu en trevlig fredag kväll!

Äntligen fredag

Hej!

Äntligen slut på arbetsveckan för oss vanliga dödliga. Har vart en extremt tuff vecka så nu känns det riktigt skönt att det är helg.

På aktiefronten har det också varit en hektiskt vecka med flertalet rapporter. Atlas Copco, HM Swedbank och och NCC har rapporterat och det har varit en blandad kompott. Mestadels positiv tycker jag ändå.

Nästa vecka blir lugnare för mig och egentligen är det bara Nordeas rapport som jag kommer att följa närmare i min Svenska portfölj.

Nu är det Fredag och jag kommer att sätta mig och käka lite chips och bara ta det lugnt och kolla på TV. I morgon om jag får tid över så kommer jag att börja läsa H&M`s rapport lite mer ingående. Jag känner att jag vill försöka skapa så bra och rätvis bild över situationen som jag klarar av eftersom H&M är ett av mina kärninnehav.

Ikväll är sista kvällen att rösta på vilken bank ni tror kommer att gå bäst under 2019. Lägg gärna er röst om ni inte gjort det redan. Sen utmanar jag er på att lyssna på den Kazakstanska reportern – desto mer jag lyssnar på honom desto roligare blir det. Han låter ungefär som min bil gör en riktigt kall morgon 🙂

Ha en bra fredagskväll!

Telia rapport tankar

Hej!

Idag har Telia rapporterat. En klar besvikelse för mig faktiskt. När jag har läst de tidigare VD orden och ögnat igenom kvartalsrapporterna så fick jag ändå känslan av att de var på väg att vända skutan. Jag hade inte blivit förvånad om denna rapporten hade vart svagt positiv, jag trodde det faktiskt. Istället får jag läsa att Dennelind säger att…


Sett över helåret så kommer första halvåret kommer att fortsatt tungt men att det eventuellt kommer att lätta något andra halvåret.

Det här låter ju inte vida övertygande i mina öron.

Dessutom så läser jag att tjänsteintäkterna fortsätter att minska samtidigt som kostnaderna ökar, det ingen bra kombination.

Men trots detta så var det inte bara tråkigheter utan de rapporterar också ett kassaflöde över förväntan och en högre utdelning. Sen har ju Telia under 2018 köpt Tv4, C-more och MTV så beroende på hur det förvärvet utvecklas så finns det ju klar potential till förbättrat resultat.

Men som sagt, jag är ändå riktigt missnöjd med Telias resultat och jag kommer att ta mig en funderare på om jag ens vill ha kvar bolaget i portföljen fortsättningsvis.

Hur resonerar du kring Telia?

Uppdateringar på bloggen

Hej!

Äntligen Fredag! Jag har varit sjuk hela veckan så för mig har det varit en ovanligt lugn vecka. För er andra förstår jag att det är skönt att kunna låta stressen rinna av och förhoppningsvis bara kunna koppla av. Själv har jag haft fullt upp med att uppdatera bloggen senaste dagarna. Jag har bla: skrivit om mina mål för 2019, jag har skrivit ihop en ”välkommen” sida uppe i hörnet, fipplat med både blog roll och excell arket och lagt till en del nya ”widgets” på sidan. Det har varit riktigt kul faktiskt att fundera på hur jag vill att bloggens presentation ska se ut, det var länge sedan jag uppdaterade den.

Jag har nu och då tänkt genomföra en del omröstningar här på bloggen. Den första som ni ser här på bloggen handlar om huruvida ni som läser tycker att sverigedemokraterna ska få sitta med i regering. Lämna gärna din åsikt. Det är ingen reklam eller något annat konstigt påfund och du är helt anonym, det är bara en kul feature.

Jag har för första gången också startat ett Twitterkonto kopplat till bloggen På twitter kommer jag att uppdatera om nyheter som jag tycker är aktuellt för stunden. har du lust att följa mig där får du gärna göra det. Du ser länken till vänster i menyn. Det har inte direkt strömmat följare dit så vi får se hur det utvecklas framöver.

Nu är det bara en nöt kvar att knäcka ikväll. Ska vi se ”på spåret” eller ”skavlan”? Visst fasen, jag kan ju se båda 🙂

Bloggpaus

Hej!

Egentligen ingen nyhet men bara för att vara extra tydlig kommer jag att ta en bloggpaus ett tag framöver.

Anledningen till det har varit och är en prioriteringsfråga.

Mina veckodagar:

Jag jobbar till 16.00. Därefter sticker jag och tränar och brukar vara färdig 18.30. Sen sticker jag och handlar käk, lagar den, ringer till min familj (tjej och barn som bor i vår andra lägenhet i en annan stad) och kollar läget och när det är klart,  bortdiskat och stökat efter maten är klockan nästan 20.00. Då kollar jag börsen, ekonomibloggar, läser ikapp vad som hänt under dagen och sen lägger jag mig dödstrött.

Mina helger:

På fredagarna tar jag bussen ett par timmar och pendlar hem till familjen som bor i grannstaden och så är jag där över helgen. På söndag eftermiddag tar jag bussen tillbaka

Sanningen är att jag just nu inte prioriterar bloggen då jag tycker att det finns andra saker i livet som är viktigare.

Nuläge!

jag söker numera jobb i grannkommunen där jag har familjen och kommer att flytta så snart jag hittat något lämpligt. Jag har satt ett eget absolut sista datum till sista Augusti. Har jag inte hittat något innan dess kommer jag säga upp mig och flytta i alla fall, annars blir det väl aldrig av 🙂

När det gäller börsen, investeringar och läsande av andras investeringsbloggar kommer det att fortsätta precis som vanligt.

Jag kommer absolut inte att sluta blogga heller utan jag kommer att plocka upp det senast till sommaren igen eftersom jag tycker att det är rätt kul. Dock vill jag gärna känna att tiden finns till att skriva den typ av inlägg som jag gärna skriver. Just nu finner jag helt enkelt inte det tiden.

Så vi ses senast sista Augusti igen. Då plockar jag upp tråden där jag lämnade den och så kommer jag att uppdatera bloggen så att den blir aktuell igen.

Om vi inte hörs innan dess så lycka till med era investeringar. Mot 6 miljoner vandrar jag vidare…

C ya!

Tja! Hoppas 2018 blir fantastiskt!

Hej!

Jag har vart usel på att uppdatera bloggen på senaste tiden, det finns så mycket annat i livet som ska hinnas med.

Just nu bor och jobbar jag i en kommun medan min tjej och min dotter bor i en annan. Vi har som jag tidigare berättat köpt en lägenhet där och tanken är att jag ska fixa jobb och flytta dit så småningom, helst innan sommaren. Gäller bara att fixa ett jobb där först.

Just nu bor jag ensam i en liten plutt lägenhet (etta) och det enda jag gör under veckorna mån – fre är att jag tränar jobbar och sover (självklart följer jag även börsen) Helgerna går åt till att pendla fram och tillbaka till familjen med buss och jag har sedan i somras inte ens en bil här (Den tog de andra med sig när de flyttade) så jag cyklar och går överallt nuförtiden :), det funkar rätt bra ändå, det är inte fel med gratiskondition.

Börsåret då?

I motsats till alla andra coola bloggare så har jag mindre på aktiekontot nu i kronor mätt än vad jag hade när året startade. Det beror på lite olika orsaker, man ska inte bortförklara sig så därför säger jag sanningen istället….

  • 2 bostäder att betala ( 11 500 i hyra varje månad)
  • 1 förvärvsinkomst i familjen (normallön, cirka 22 000 efter skatt)
  • Ett litet inpulsköp splitterny Mercedes Benz E220 i februari förra året, 2017 års modell (lugn, jag kom på bättre tankar och sålde den igen, haha.) Förlustaffär cirka 60 000 kr.
  • Nytt Lägenhetsköp och möbler till den (cirka 200 000kr)
  • Mina 2 största innehav i aktieportföljen har gått klart sämst under förra året, H&M samt Fingerprint. Det senare avyttrade jag dock i början av förra året och fick med det ta en rätt ordentlig förlust (cirka 60 000kr) men jag är ändå glad att jag hoppade av då. Idag har aktien gått ned över 60% sen jag sålde.

Så ovanstående är några av anledningarna till att min förmögenhet inte har vuxit under 2017. Men det har däremot utdelningarna gjort.

Jag har gjort så här……

  • När jag har behövt cash har jag sålt fonder i så stor utsträckning som möjligt istället för aktier. Anledningen har såklart varit för att inte förstöra min trend i stigande utdelningar, den hoppas jag fortsätter stiga i många år till. Följden har dock blivit att min fondportfölj har fått ta den stora smällen och den är nu bara en skugga av sitt forna jag.

Mitt Avanza sparande just nu ser ut som följer….

Fonder – 60 000 kr

Aktier – cirka 1,1 miljoner

Totalt sparande 1 226 000 kr i skrivande stund.

Utdelningar 2017

48 171,82 SEK

Jag nådde inte riktigt upp till 50 000 kr som var mitt mål men jag var inte så långt ifrån. Nu hoppas jag att jag lyckas hålla hårdare i pengarna under 2017, men vi får se hur det blir, jag gnetar på.

 

Jag ska försöka uppdatera bloggen lite den närmaste tiden så att ni kan följa min resa lite bättre men som sagt, det är mycket nu 🙂

Dessutom finns det inte för lite aktie och ekonomibloggar nu om jag säger så 🙂 Så det finns att läsa (även om den bästa har lite dvala just nu, haha)

Kom igen nu 2018!

 

Köpt bostadsrätt, Avanza bolån aktuellt kanske?

Hej!

För en tid sedan berättade jag att jag var på jakt efter en ny bostad och nu så har jag slagit till.

Lägenheten är en tvårummare och området är helt nybyggt. De som har bott längst i husen runt omkring har bara bott en månad och vi är de första som bor i vår lägenhet, helt fräscht alltså.

Månadskostnader för bostadsrätten:

Kostnad för bostadsrätten: 1 375 000 kr

Egen insats: 100 000 kr

Månadskostnad till föreningen: 2950 kr

Bottenlån: 3 944kr/mån, (Amortering 1948kr Ränta 1996kr)

Topplån: 1239 kr/mån, (Amortering 885kr, ränta 354kr)

Garage: 600 kr/mån

Total månadskostnad: 8733 kr

Månadskostnaden på 8733 kr är rätt dyr men på 2 heltidsinkomster borde det ändå funka. Framöver kommer vi alltså att betala ungefär 4500 kr var.

Jag kan inte påstå att jag är särskilt bra på att förhandla ränta och jag hade en deal som jag skulle vilja få igenom. Nedan ser ni vad jag ville ha…

Min förhoppning innan

Bottenlån: 1,3% ”ish”

Topplån: 3,0% ”ish”

Bankens bud från början

Bottenlån 2,5%

Topplån 4,5%

Så här blev det

Bottenlån 1,65%

Topplån 4,0%

Nackdelen är att jag står som medlånstagare till ett annat lån utan säkerhet sedan tidigare i samma bank vilket inte direkt gynnade förutsättningarna. Min sambo går sista terminen på Universitetet nu och kommer förmodligen börja jobba efter sommaren. Förhoppningen är såklart  att vi då kan omförhandla med banken när förutsättningarna för våra gemensamma inkomster har förändrats, men det blir då det.

Avanza som bolånsbank?

Sen har det ryktats om att Avanza kanske ska börja ge sig in i bolånebranschen. Jag ringde kundtjänst och kollade läget och trots  mycket hysh hysh så blev beskedet att de kanske drar igång strax efter jul.

Då Avanza har stenkoll på stor del av min ekonomi finns tankarna att jag kanske flyttar bolånet dit (om erbjudandet är tillräckligt bra). Jag hoppas att Avanza går ut hårt från början med riktigt bra erbjudanden för att knyta bolånekunder till sig. Har man riktigt tur kanske de fjäskar hårt för sina trogna sparare (som jag tex) och kanske fläskar på med ordentligt fina erbjudanden, vi får se nästa år. Får jag ett bra erbjudande kommer jag inte tveka att byta bank…

Nu har det vart mycket med jobb och bostadsköp men jag återkommer i dagarna med en månadsrapport för bloggen också. Lite trist att kapitalet kommer att sjunka när egeninsatsen ska betalas men vad ska man göra?

So long!