Makten förflyttas

Hej

Idag skulle jag införa en slider på bloggen – ni ser den på sidan – världens 5 högsta byggnader. En sak slog mig, ingen av dessa ligger i Europa. Inte ens USA är representerat på listan faktiskt. Faktum är att alla världens 5 högsta byggnader numera ligger i Asien.

Ok, kanske ni tänker, det spelar väl ingen roll. Ni som tänker så kanske har rätt men jag vill ändå bidra med ett annat perspektiv. Tidigare var Europa och USA ett absolut maktcentrum i världen – vi visade det genom att ha de snabbaste bilarna, de effektivaste företagen och de högsta byggnaderna.

Ett skrytbygge kanske egentligen inte bidrar så mycket till världen, men jag tycker ändå att det signalerar något. För att kunna bygga på höjder som 500 meter och mer så så krävs inte bara pengar utan också kunskap. Kunskap kommer ifrån forskning och utveckling vilket i och för sig är beroende av pengar.

För att kunna bygga världens högsta byggnader så behövs

  • Pengar
  • Kunskap
  • Kompetens
  • Mod
  • Framtidstro

Tidigare var det USA och Europa som frontade med dessa egenskaper men jag funderar på om vi i vår del av världen håller på att vara lite nöjda? Kanske har de senaste decenniernas utveckling fått oss att ta saker för givet och att numera kanske vi är rätt nöjda med tillvaron – gott nog, men hämmar det utvecklingen här? Jag vet inte….

Jag tycker att utvecklingen avspeglar en överflyttning av världsekonomin bort från Europa och USA till länder på frammarsch i Asien och dom är riktigt hungriga. Ska vi på den här sidan vara med i matchen när de ökar takten så är det nog bäst att vi kavlar upp ärmarna – ingenting i livet kommer gratis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *