Jag hatar att älska NCC

Hej!

Jag missade igår nyheten att NCC skulle halvera sin utdelning. Eller rättare sagt så såg jag det väldigt sent, när jag gick och la mig. Jag gick in på Petruskos blogg och fick där se att han skrev om nyheten, ”fasen också” hann jag tänka innan jag somnade.

Nu när Stockholmsbörsen har stängt så kan jag konstatera att aktien har backat över 8% idag. Jag kan också konstatera att vi fått information om några insiderköp idag, dels har en styrelseledamot köpt för 1,3 miljoner samt VD`n som köpt för 1 miljon – gott, det gillar jag. Måste också ställa mig frågan om det verkligen brukar rapporteras insiderköp sådär fort på Avanza? Som jag fattat det var köpen gjorda idag? Tycker att det tidigare brukar ha tagit några dagar innan vi fått ta del av telegrammen? Nån som har koll?

Rapporten då?

Jag har just kommit hem från jobbet och har inte hunnit läsa rapporten ännu, jag har bara tagit del av tidningsrubrikerna. Men jag antar att det inte är något drastiskt som har hänt utan att NCC kvarstår med samma typ av problem som de dragits med länge – helt enkelt att de har svårt med lönsamheten.

NCC är ett bolag som jag ägt ganska länge nu och jag kan faktiskt inte komma på att jag läst någon direkt dålig nyhet om bolaget, rätta mig om jag har fel. Inga korruptionsskandaler, inga skadestånd eller svartarbete eller andra skumraskaffärer. Ordrarna verkar komma in och jag ser flera gånger i veckan NCC snubbarna (och snubborna) arbeta längs vägarna. Buisnessen i sig verkar gå bra, jag tycker de verkar ha ett bra rykte, men de har förbaskat svårt att tjäna pengar.

Om det beror på dålig företagskultur (för mycket fikaraster) eller om det är ett rent strategiskt problem kopplat till ledningen? I dont know! Men problemen verkar helt klart vara bolagsspecifika eftersom att marknaden har varit bra, ordrarna verkar komma in fint och andra bolag inom samma bransch lyckas tjäna pengar.

I grunden så gillar jag NCC verksamhet och jag har stora förhoppningar på bolaget. Men dålig lönsamhet -vinstvarningar och sänkt utdelning är INTE bra tecken. Trots detta så kommer jag att ha kvar bolaget i portföljen och jag kommer att ta rygg på insiders och fylla på innehavet jag också.

Jag hatar att älska NCC

2 reaktion på “Jag hatar att älska NCC”

 1. Modigt att våga stanna kvar I NCC! Själv har jag tappat tron på bolaget och jag valde därför att hoppa av idag!

  Lycka till med investeringarna och tack för en riktigt bra blogg!

  1. Hej Johan!

   Jag sitter kvar eftersom att jag ändå tror att NCC är den typen av bolag som min dotter skulle kunna ärva aktierna från. Jag tror inte att de kommer att försvinna eller ”konka” i första taget.

   Trots utdelningssänkningen så ser jag dem som ett mycket stabilt och pålitligt bolag som verkar på en riktig högriskmarknad.

   Men jag tror jag ser dom där gula västarna irra omkring även om 40 år…..och den typen av investeringar gillar jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *